Novinky

Mazda CX-5: čerstvé informace o nové generaci

Určitě víte, že si Mazda teď dává trošku pauzu s novinkami, aby to od roku 2022 mohla rozjet s novou technikou včetně RWD platformy a řadových šestiválců. První na řadě bude po této přestávce nová Mazda2, té se však zadokolka a I6 samozřejmě týkat nebude. 😉 Aktuální to však ale už bude u nové generace CX-5, jež by měla být v Japonsku představena nejspíš v březnu 2022.

Příští CX-5 bude radikálně odlišná od těch dosavadních. Ne snad designem, Mazda určitě v Kodo pojede i nadále, ale právě technikou. Auto povyroste, aby mohlo přímo konkurovat BMW X3 a Audi Q5 a standardně bude mít pohon zadních kol, protože využije RWD platformu pro Mazdu 6. A spolu s ní bude k dispozici i řadový třílitrový šestiválec.

Ten by měl být přeplňovaný, ale pouze v rámci technického balíčku Skyactiv-X, tedy malým kompresorem, spíše s cílem snížit spotřebu, nikoli dramaticky zvedat výkon – ten by měl být kolem 300 koní, tedy minimálně v základní verzi. Tento motor se ale do Evropy nedostane, evropská verze by však měla dostat stejný třílitr, doplněný o 48V mild-hybridní systém. Ten bude využívat také nová šestka.