Novinky

Nissan: 8 nových modelů do roku 2025. V Africe…

Nissan nás určitě nepotěšil svým novým plánem dát Evropu na vedlejší kolej, čímž zde bude svou přítomnost bez velkých ambicí spíše jen udržovat, zatímco se soustředí pouze na Čínu a USA (a samozřejmě Japonsko). To zamrzí tím spíš, že tak nějak náhodou vyplulo na povrch, že má očividně v plánu posilovat svou pozici na trzích v rozvojových zemích, kde má dokonce v plánu vybudovat nové továrny.

Nyní se ukazuje, že má Nissan opravdu v úmyslu více se prosazovat v regionu Afrika-Blízký východ-Indie. I tam se sice chystají nějaké škrty v podobě ořezání portfolia o 20 % ve prospěch nosných modelů, ale i to znamená, že v následujících 4 letech dostanou tamní trhy 8 nových aut.

Primárně půjde o SUV modely a malé sedany, přičemž zájmovou zónou Nissanu v Africe bude její střední a jižní část plus Egypt, zbytek severu si vezme na starost Renault. Novými modely se v PR mluvě rozumí hlavně nové generace stávajících modelů, jedinou potvrzenou novinkou je zatím malé SUV pro Indii. Na tomto trhu budou Nissan a Renault různými způsoby spolupracovat.

Pokud vidí Nissan potenciál v marných banánových republikách a ne v Evropě, je asi něco hodně špatně. Je jen otázkou, jestli s námi (EU) nebo s Nissanem… 🙁