Novinky

Nissan oznámil ukončení prodeje užitkových aut v Americe. Co bude s Titanem?

Nissan v červnu oznámil, že se v USA a Kanadě stáhne z trhu užitkových automobilů, kde hraje tak nepodstatnou roli, že se spíše vyplatí aktivity ukončit a věnovat více péče hlavnímu byznysu, tedy prodeji osobních aut. Pro osvěžení paměti – Nissan vloni prodal necelých 39 tisíc užitkových modelů NV, zatímco Ford čtvrt milionu a Chevrolet zhruba polovinu tohoto množství. Nissan tedy drží necelých 5 % trhu.

Aby se neopakovala vyhrocená situace jako v případě továrny ve Španělsku, nechá Nissan ještě chvíli dýchat továrnu Cuernavaca v Mexiku, výroba tam skončí v létě příštího roku. Jaký bude další osud továrny není známo, ale vzhledem k tomu, že se tam vyrábí i osobní automobily, bude zřejmě pokračovat s pozměněným výrobním programem i nadále.

Je ovšem otázka, zda na ukončení výroby užitkáčů nedoplatí i full-size pick-up Titan. Nejde sice o užitkový automobil v pravém slova smyslu, ale tento druh aut se v Americe pořizuje jako pracovní (a tedy užitkový), což představuje menší problém – lidé i firmy v USA (ale samozřejmě i jinde) dávají přednost pořizování flotil služebních aut u jedné značky a pokud společnosti, doposud věrné Nissanu, nebudou pořizovat dodávky NV, nekoupí nejspíš ani titany, což by se nepříznivě projevilo na prodejích.

A ty už teď nejsou úplně skvělé. Vloni titan dost propadl, z 50 na 31 tisíc, zatímco konkurenční americká trojka skórovala 910tisíckrát (F-150), 585tisíckrát (Silverado), respektive 537tisíckrát (Ram). Japonský rival Toyota Tundra si připsal přes 118 tisíc čárek, takže to s titanem fakt nevypadá moc dobře, uvidíme, jak se k tomu Nissan postaví…