Novinky

Toyota Mirai: nová generace jako předvánoční dárek

Toyota potvrdila informace z léta a oznámila, že druhou generaci vodíkového modelu Mirai představí 20. prosince, tedy těsně před vánočními svátky. A bude to určitě pěkný dárek, protože zveřejněná teaserová fotografie potvrzuje, že design bude identický s vloni představeným konceptem. Vypadá to dokonce, že se nezměnil ani design kol a barva karoserie, v níž se sedan představil v roce 2019.

Jak si určitě vzpomínáte, nedošlo pouze k radikální změně vzhledu ve stylu sportovních sedanů (jsem opravdu zvědavý, jakou cestou se vydá doposud jediný konkurent od Hondy), ale i k obratu v systému pohonu – Mirai II bude mít pohon zadních kol, jediné, co se tedy mezigeneračně nezmění, je vodíkový palivový článek. Tedy lze samozřejmě očekávat vylepšení dostupné techniky, ale koncepce bude zachována. Toyota v souvislosti s premiérou nové mirai navíc v Japonsku vyhlásila soutěž o 32 přednostních dodávek těchto vozů.

Nová generace by měla mít o 30 % větší dojezd (kolem 650 km), takže by měla překonat Hondu Clarity. To je výsledek, o kterém se elektromobilům může jen zdát (možná na pár výjimek) při zachování rozumné hmotnosti auta, výraznějšímu prosazení vodíkové techniky ale zatím brání špatná infrastruktura – a to dokonce i v Japonsku, které je vůči tomuto alternativnímu pohonnému asi nejvstřícnější na světě, samozřejmě díky aktivitám Toyoty a Hondy v této oblasti.