Novinky

Nissan NPT-90: dražba závoďáku IMSA GTP se slavnou minulostí

Nissan postavil v průběhu historie spoustu úspěšných závodních aut. Některá jsou známá, jiná méně. V Evropě asi moc povědomí o prototypu NPT-90 z roku 1990 není, protože závodil pouze v americkém šampionátu IMSA ve třídě GTP a to jen dva roky, navíc pod označením předchozího modelu GTP ZX-Turbo. Automobilka vyrobila pouze šest exemplářů a ten se sériovým číslem 90-01 byl minulý měsíc na prodej v aukci Stratas.

Nissan NPT-90, vyvinutý společností Nissan Performance Technology Incorporated (NPTI) je poháněn dvěma turbodmychadly přeplňovaným motorem 3.0 V6 původem z 300ZX Turbo, vyladěný na výkon přes 950 koní (na klice). Poháněna jsou zadní kola přes pětistupňovou sekvenci Hewland.

Šasi 90-01 debutovalo při Camel Grand Prix v Heartland Parku a za volantem se střídali Bob Earl a Derek Daly. V prvním roce vyhrálo závody v Mid-Ohio, Sears Point a Road America. Geoff Brabham s ním získal titul v šampionátu jezdců a Nissan pohár konstruktérů. V roce 1991 se podílelo na zopakování stejných výsledků ještě v roce 1991, kdy pětkrát skončilo na stupních vítězů.

Je to krasavec, co říkáte? 🙂