Novinky

Mitsubishi SpaceJet: projekt letadla zastaven

Japonsko už více než půlstoletí není výrobcem dopravních letadel. Tedy s výjimkou Hondy a jejího HondaJetu, což je však specifická kategorie business jetů …a Honda Aircraft Company vyrábí v USA, což ale samozřejmě není zase tak důležité. Každopádně Mitsubishi Heavy Industries (výrobce známých stíhaček Zero) chtělo tuto situaci změnit a vloni po více než deseti letech vývoje a investicích ve výši téměř deset miliard dolarů do divize Nagoya Aerospace Systems Works představilo letadlo MRJ (Mitsubishi Regional Jet) s americkými motory Pratt & Whitney, zacílený na regional jety firem Bombardier a Embraer.

Letadlo, následně přejmenované na SpaceJet MRJ90, s kapacitou až 88 cestujících a doletem kolem 3200 km měla vyrábět nově založená divize Mitsubishi Aircraft Corporation. Jenže – nebude. Tedy alespoň prozatím. MHI se rozhodlo víceméně zmrazit investice do projektu. Sice jej bude v dalších třech letech i nadále dotovat, ale pouze desetinou dosavadního ročního rozpočtu, což se víceméně rovná zastavení projektu, i když ne úplně jeho ukončení…

Důvodem těžkostí projektu je podle analytiků nedostatek zkušených lidí, Mitsubishi přece jen není v leteckém byznysu od počátku sedmdesátých let. Chyběli jak klíčoví inženýři, tak zkušené vedení, což způsobilo zpoždění letových zkoušek o plných sedm let! Osud SpaceJetu je momentálně nejistý, objevily se totiž obavy, že by výroba letadla nemusela projekt vůbec zaplatit, někteří analytici tvrdí, že uvažovaných 5000 letadel, prodaných v příštích 20 letech by nemuselo být reálné.