Novinky

Italské MX-5 skončily, poslední exemplář se prodá v aukci

O tom, že se sourozenec Mazdy MX-5 z hirošimské výrobní linky Fiat 124 Spider přestane vyrábět ještě před koncem životního cyklu generace ND, se ví už od loňska, kdy auto zmizelo z evropské nabídky automobilky. Ačkoli není známo přesné datum ukončení výroby v Japonsku, jisté je, že produkce už neprobíhá a už skončila i montáž modelu Abarth 124 Spider v Itálii z japonských dílů.

Poslední vyrobený Abarth 124 Spider dostal bílý lak karoserie a symbolicky zamířil do Japonska, které patří k nejdůležitějším trhům této italské sportovní značky a určitě je v tom i určitá symbolika. Poslední vyrobené auto už je v online aukci, která skončí 29. listopadu., je vybaveno speciální plaketou Edizione Unica a součástí balíčku jsou i unikátní skici od italských designérů. Do modernizace MX-5, která přinesla zvýšení výkonu, byl Abarth 124 Spider výkonnější verzí miaty s výkonem 170 koní a točivým momentem 250 Nm.

Ukončení výroby je rozhodně smutná událost, jednak Mazda přijde o část příjmů z výroby aut a dílů pro Fiat a Abarth, ale jako přiznivce otevřených aut mě samozřejmě mrzí každý roadster nebo kabriolet, který se přestane vyrábět, tato kategorie automobilů je extrémně ohrožený druh. 🙁 A asi bych to neměl říkat, ale 124 Spider se mi asi líbil víc, než MX-5, i když postupem času přicházím NDčku na chuť stále víc. 😉