Novinky

Mazda potvrdila hybrid THS pro novou Mazdu 2

O možnosti, že Mazda možná vůbec nebude vyvíjet novou generaci subkompaktního hatchbacku Mazda2, ale převezme většinu techniky Toyoty Yaris, se hovoří už někdy od letošního léta a v září dostaly tyto spekulace poprvé hmatatelnější obrysy, když na hladinu vyplula informace, že příští Mazda 2 využije platformu i hybridní systém Toyoty Yaris. Ten ale měla údajně hirošimská značka zkombinovat s vlastním benzinovým motorem, jako to dělá Subaru, konkrétně s kompresorem přeplňovaným Skyactiv-X.

Nyní Mazda tuto informaci oficiálně potvrdila sdělením, že plánuje „OEM-supplied model“ na bázi Toyoty Yaris THS (Toyota Hybrid System) a že se toto auto objeví na evropském trhu do dvou let. To, přeloženo do srozumitelného jazyka, říká, že Toyota dodá nejen techniku pro nový model, ale bude jej dokonce sama vyrábět. Nejspíš ve francouzské továrně, ale kdoví – možná i v Kolíně….

Mazda sice přímo nepotvrdila, že tento „OEM-supplied model“ bude nová generace Mazdy 2, ale není zase tak těžké si to mezi řádky domyslet. Současná generace dvojky už trošku přesluhuje, vyrábí se od roku 2014 a náhrada za yaris se jeví téměř jako jistota. Nabízí se také otázka, jestli si to Mazda vůbec bude komplikovat a nepřevezme THS včetně spalovacího motoru, dost možná se spokojí pouze s vlastním designem karoserie, interiéru a specifickým naladěním šasi s důrazem na jízdní dynamiku (jakkoli by v této oblasti měl být už výchozí yaris poměrně schopný). To se ale ukáže až časem…