Novinky

Japonsko chce dát spalovacím motorům ještě 15 let!

V posledních měsících se nám množí znepokojivé zprávy o plánech jednotlivých zemí světa zakázat v poměrně blízké budoucnosti (2025-2040) auta se spalovacími motory. Situace je zatím trošku nepřehledná, protože někteří chtějí zaříznout jen osobní auta, jiní také užitkáče a náklaďáky, jednou se hovoří o benzinových a dieselových autech, jindy mají naši zelení spasitelé v úmyslu zlikvidovat dokonce i hybridy. A ekošílenství se netýká jen uvědomělých západo- a severoevropských zemí, jako je Norsko, UK, Německo, Francie či Nizozemí. K podobným krokům, i když pomaleji, směřuje také Čína a dokonce USA. Nyní se bohužel ozvalo také Japonsko.

Japonská vláda zjevně nemá, na rozdíl od EU, v úmyslu co nejrychleji zlikvidovat vlastní automobilový průmysl, ale přitom musí také v tomto směru vyvíjet nějakou aktivitu, vyplývající mimo jiné i z mezinárodních dohod. Proto se nyní uvažuje o ještě relativně rozumném plánu. Zákaz prodeje nových vozů se spalovacím motorem se momentálně navrhuje od roku 2035, nebude se však týkat hybridů, které budou po boku bateriových elektromobilů (a doufejme i vodíkových aut) přežívat i nadále.

Tím „nadále“ je myšlen rok 2050, kdy zamýšlí Japonsko přímé emise z dopravy dostat na nulu, pak už se tam zřejmě bude jezdit pouze na elektřinu. Analýzy předvídají, že tento vývoj bude relativně přirozený, už v roce 2030 by mělo čistě na elektřinu jezdit 55 % všech nových aut na JDM a v dalších letech bude jejich počet narůstat. Japonské automobilky se k tomuto návrhu zatím odmítly oficiálně vyjádřit.

2 komentáře: „Japonsko chce dát spalovacím motorům ještě 15 let!

  • Japonci na rozdíl od místních greténů skutečně pro ekologii něco dělají. Je až komické, že Evropa, která tady zavedla „dieselovou totalitu“ teď vyšiluje kvůli CO2. V Japonsku je o několik řádů čistěji, právě proto, že tam dieselů jezdí minimum a naopak hybridní je tam kde co. Takže postupný přesun z hybridů směr elektřina v době, kdy to bude smysluplné (dojezd, cena) tam bude něco zcela normálního i bez zákazů a příkazů. A naopak, lze čekat, že kdyby se elektromobilita ukázala jako slepá cesta (což je stále možné, SSB jsou daleko a nejisté), tak prostě zůstanou u hybridů, kterých už tam za 15 let bude pomalu 100% a k nim exkluzivní auta a veteráni (resp. budoucí veteráni, tedy nějaké vymakané GT-R nebo AMG tam samozřejmě bude jezdi v benzínu na srazy dál).

    Takže dle mého jde spíš o vytyčení směru a uklidnění lidí, že není třeba nic hrotit a více-méně jen popsali přirozený vývoj na 15 let dopředu a nechali si i zadní vrátka. To soudruzi u nás pochopitelně absolutně nejsou schopní ani ochotní pobrat a adekvátně se chovat.

Komentáře nejsou povoleny.