Novinky

Mazda MX-5 RS GT: sportovní verze pro roadster i targu

Mazda postupně uvádí na trhy model MX-5 modelového roku 2021 a kromě drobností, jako jsou změny v nabídce laků nebo dostupnost bezdrátových komunikačních rozhraní mobilních telefonů se objevují i dvě zajímavé novinky – USA hlásí bílou kůži Nappa v interiéru (současně tam však bohužel zmizela červená a hnědá a zbyla pouze černá) a Austrálie zase verzi MX-5 RS GT, která si určitě zaslouží pozornost.

Označení RS GT je sice takové schizofrenní, ale záhy pochopíte, že oprávněně. 😉 Výchozí verzí je totiž top výbava GT s dvoulitrem a šestistupňovým manuálem, která byla obohacena o díly, které přijdou vhod při víkendových trackdays, ale současně z auta rozhodně neudělají nějakou okruhovou pilu. Začněme třeba u posílených brzd Brembo s vylepšeným chlazením a agresivnějšími destičkami, přinášející mimo lepší účinek decelerace i snížení neodpružených hmot o 2 kg. Tlumiče Bilstein mají pozměněnou charakteristiku, takže vylepší přilnavost kol a poskytnou lepší zpětnou vazbu.

Mezi předními tlumiči se objevila hliníková rozpěra a kovaná 17″ kola BBS jsou obuta do pneumatik Bridgestone Potenza S001 o rozměru 205/45. Australané budou auto moci kupovat od ledna příštího roku. Fotky této verze zatím nejsou k dispozici.