Novinky

Mazda Suitcase Car: znáte pojízdný kufr z Hirošimy?

Když přijde řeč na technické inovace Mazdy, první co vás napadne, bude určitě rotační motor. Ale bylo toho víc, třeba pulzní přeplňování Comprex nebo šestiválce s Millerovým cyklem. Ale asi nejbizarnější projekt v historii automobilky přišel v roce 1991 a Mazda se rozhodla nám jej s blížícím se třicátým výročím připomenout. Jedná se o Mazda Suitcase Car.

Tento projekt je přesně tím, co prozrazuje jeho označení – autem v kufru nebo autem z kufru, chcete-li. Tedy vlastně tříkolkou, ale to není zase tak důležité. Podstatné je, že Mazda v roce 1991 vyhlásila interní soutěž Fantasyard, s cílem povzbudit kreativitu svých zaměstnanců v oblasti nápadů, týkajících se mobility. A vyhrál projekt sedmi inženýrů z oddělení testování manuálních převodovek, kteří dostali opravdu bláznivý, ne však úplně nereálný nápad.

Do skořepinového kufru Samsonite o rozměrech 57 x 75 cm dokázali naskládat mechanizmus, jenž využil zavazadlo jako základ tříkolky, tvořené spalovacím motorem, řidítky a samozřejmě třemi koly a palivovou nádrží. Ve složeném stavu nic nenaznačovalo, že nejde o běžný kufr, jenž se proměnil v dopravní prostředek Suitcase Car po provedení několika snadných úkonů v celkové době trvání 60 cca sekund. Splašený kufr se dokázal rozběsnit na rychlost 30 km/h a to díky motůrku o objemu 34 ccm (0,034 l).

Jak daleko vozítko dojelo, Mazda neuvádí, ale to není zase tak důležité, protože zůstalo o vývojového prototypu, do sériové výroby se pojízdný kufr (na rozdíl od staršího nápadu Hondy na skládací motocykl Motocompo, navrženého k umístění do kufru auta) nedostal a to hlavně kvůli praktičnosti. S váhou 32 kg se s bagáží totiž manipulovalo dost nesnadno, nehledě na nesmyslnost samotné myšlenky vozit s sebou někam ještě jeden velký, těžký kufr. Mazda jej využívala k propagačním účelům, později byly vyrobeny ještě další dva prototypy pro prezentaci v USA a Evropě. V naší části světa byla Mazda Suitcase Car představena na podzim 1991 na Frankfurt International Motor Show.

Jeden myslel na “Mazda Suitcase Car: znáte pojízdný kufr z Hirošimy?

Komentáře nejsou povoleny.