Novinky

Aspark Owl: 1900koňový hypersport oficiálně v prodeji!

Japonsko dalo světu jeden z nejvýkonnějších elektrických supersportů planety – Aspark Owl. Už jsme se mu na J-C věnovali, ale nyní s potěšením oznamuji, že je také jedním z mála elektrických supersportů (nebo hypersportů, chcete-li), které si opravdu můžete hned teď koupit.

Aspark Owl lze vidět na vlastní oči na showroomu v Ósace a objednávat lze u partnerů v Evropě, Severní Americe a Japonsku. Pro Evropu je určeno 20 aut, pro Asii a Blízký východ stejný počet a pro Ameriku 10 kousků. Celková edice tedy bude čítat 50 …výrů, 😀 každý v ceně nejméně 2,9 milionu euro, tedy něco málo přes 62 milionů korun. Záloha na vůz činí 50 tisíc euro.

A co o něm potřebujete vědět? Aspark Owl má čtyři elektromotory o celkovém výkonu 2013(!) koní a točivém momentu 2000 Nm. Tvůrci sice neupřesnili váhu supersportu (hovořilo se díky karbonovému monokoku a panelům z CFRP o cca 850 kg), ale podstatnější je, že zvládne řidiče katapultovat z klidu na 60 mph (96 km/h) za děsivých 1,69 s(!!!) a maximální rychlost je nastavena na 400 km/h. Jeho 64kWh Li-Ion akumulátor by měl stačit na 450 km jízdy. Při ní lze díky hydraulickým tlumičům měnit světlou výšku v rozmezí 100-160 mm.

Aspark Owl trochu překvapivě neponese na štítku karoserie štítek Made in Japan, vyrábí se totiž v Turíně u firmy MAT (Manifattura Automobili Torino). První majitelé dostanou svého nočního ptáka koncem prvního čtvrtletí letošního roku.

2 komentáře: „Aspark Owl: 1900koňový hypersport oficiálně v prodeji!

  • Tak to mě pobavilo, 2000 hp je cca 1500 kW. Baterka má 64 kWh, při plném výkonu může tedy auto jet dokonce až 2.5 minuty a to ještě zanedbávám ztráty 😀 Ale tak elektromobilistům je praktická využitelnost fuk a tohle se vyplatí 😀

    • taky jsem o tom hned premyslel… nicmene Veyronu taky dojde benzin asi po 10 minutach na plny vykon 🙂
      Kazdopadne tyhle vykony jsou fakt nesmysl.

Komentáře nejsou povoleny.