Novinky

Lepší než vakcína? Honda umí ničit viry!

Honda oznámila, že našla způsob, jak zlikvidovat v interiéru auta 99,8 všech zdraví škodlivých létajících breberek, tedy jak bakterií, tak virů (tím pádem i novou čínskou rýmičku) – a to už během 15 minut!

V čem spočívá tenhle trik? Místo toho, aby nosili roušky a respirátory chudáci pasažéři, dostane ji auto, kterému se brýle rozhodně mlžit nebudou. 🙂 Honda svému vynálezu říká Kurumaku (auto-maska) a není samozřejmě nasazena na masce chladiče, ale na kabinovém vzduchovém filtru.

Ba co víc – zatímco někteří výrobci začínají zavádět podobné auto-roušky, které jsou díky nanotechnologii schopné zabránit průniku bakterií a virů, s tím se Honda nespokojila a tyhle neřády raději rovnou likviduje. Kurumaku totiž díky aplikované sloučenině fosforečnanu zinečnatého (Zn₃(PO₄)₂) disponuje mikroskopickými trny, které napichují a trhají bakterie a viry na kusy.

Zinkfosfát se používá i jako protikorozní povlak kovových povrchů, takže jde o technologii z automobilového průmyslu. Pak že provoz aut škodí zdraví… 😉 Jak už bylo zmíněno, Honda tvrdí, že po 15 minutách aktivované vnitřní cirkulace vzduchu z kabiny zmizí 99,8 % všech virů ve vzduchu a po 24 hodinách je zlikvidováno 99,9 % virů v kabině včetně těch, které se nacházely na površích. Ale to už je spíš hypotetický údaj, těžko si představit, že by v autě jela ventilace celý den.

Kurumaku samozřejmě ničí zmíněný xindl i při vstupu do interiéru ventilací, ale takový přenos nákazy je přece jen dost nepravděpodobný. Honda prodává masku zatím pouze pro kei Honda N-BOX za 6400 jenů (cca 1350 Kč), ale škála se bude rozšiřovat. Měnit by se měla po cca 15 tisících kilometrů. Lze očekávat, že se Kurumaku časem objeví i ve zbytku světa včetně Evropy, mohlo by jít o dobrý marketingový nástroj.