Novinky

Která auta si majitelé nechávají 15 a více let? Všechna z první desítky jsou japonská…

Běžný životní cyklus aut už je dlouhá léta standardně 5 roků a zdaleka ne každý mění automobil po uplynutí tříleté leasingové smlouvy, i když to je samozřejmě sen všech výrobců. Když jsou majitelé vozů spokojení, nemají důvod zakoupené auto měnit a nechávají si ho mnoho let. To sice není dobrá zpráva pro automobilky, ale na druhou stranu – odolnost a spolehlivost jsou pro výrobce skvělou vizitkou, stejně jako spokojenost majitelů. A které vozy mají nejloajálnější majitele zjišťoval v Americe portál iSeeCars, tak se pojďte podívat na výsledky.

Průzkum byl proveden mezi majiteli více než 660 tisíc aut, vyrobených mezi roky 1981 a 2005 a výsledkem je žebříček 10 vozů, které zůstávají u svého prvního majitele 15 a více let. V průměru si auto takhle dlouho nechává 6,1 % zákazníků, ale najdou se i modely, které se standardu silně vymykají. Jak asi tušíte, v Top 10 se to jen hemží toyotami – najdete jich tam sedm! Po dvou zástupcích zde má Honda a doplňuje je také jedno subaru.

Nejvěrnější zákazníky má překvapivě Toyota Prius – více než 15 roků si jej nechává 13,7 % majitelů, což hodně prozrazuje zejména o výdrži akumulátorů. Vzpomínáte, jak skeptici a rýpalové tvrdili, že do 5 let budou hybridy zralé do šrotu? 😉 Hlavním motivem je však podle průzkumu ekologické smýšlení jejich majitelů, kteří kvůli ochraně planety chtějí měnit auta co nejméně, takže v tomto případě jde o trochu specifické případy.

I druhé místo však patří Toyotě – tentokrát je to Highlander s 12,4 % dlouhověkých exemplářů. Ale i třetí, čtvrté a páté místo je vyhrazeno toyotám – Tacoma (11,6 %), Sienna (11,5 %) a Tundra (11,3 %). Na šestém místě se objevuje Honda CR-V s 10,7 % a na sedmém figuruje Honda Pilot s 10,4 %. Na osmé místo se propracovalo Subaru Forester (9,8 %), ale první desítku opět uzavírají toyoty – 4Runner (9,4 %) a Sequoia (9,1 %).

5 komentářů: „Která auta si majitelé nechávají 15 a více let? Všechna z první desítky jsou japonská…

  • Nabudúce odporúčam urobiť klasické poradie alebo tabuľku. Takto loviť poradie z jednoliatého textu, nie ďakujem. Článok som ani nečítal.

    • Trochu pokory a vděku by neuškodilo milý člověče 😁 Pokud se ti nechce číst tak informace můžeš získat ve formě audiovizuálních požitků na velmi dobře známé platformě. Autorovi děkuji za článek. Off topic: Acura vyhrála závod dpi!!!

      • Díky za Tip, úplně mi uniklo, že se už jela Daytona. 🙂

    • OK, příště… 😉

    • Však si klikni na odkaz v textu na zdroj, máš tam tabulek hromadu. A King to sem možná příště překopíruje taky, aby i ti co mají málo času nebyli informačně ochuzeni 🙂

      BTW je vůbec zajímavé, že v USA je těch, kteří si auto nechají 15 let tolik. Bych čekal, že je to úplná okrajovka a spíš takový člověk vystřídá za tu dobu 3 lehce ojetá auta než mít v garáži od novoty auto z roku 2005-2006.

Komentáře nejsou povoleny.