Novinky

Nissan Pathfinder 2022: nová generace představena

Nissan minulý týden ukázal novou, moderně vyhlížející generaci pick-upu Frontier a současně s ním i SUV Pathfinder. To nepůsobí tak futuristicky jako zmíněný truck, ale i v tomto případě je na co se dívat. Mohutná příď se specificky tvarovanými světlomety bude určitě hlavním poznávacím prvkem modelu, z profilu a zezadu mi ale auto hodně připomíná land rovery. A to nemyslím ve zlém, britská SUV se mi líbí – a evidentně nejsem sám. 😉 A i když by samozřejmě trochu více individuality neškodilo, pathfinder je hezké auto – a to je podstatné.

Nissan se zjevně snažil i v interiéru, jehož „užitkové“ provedení bylo dříve často kritizováno. Teď zajímavým způsopbem kombinuje rustikální tvary s moderními prvky a masu plastu balí do spousty koženky, což přispívá k pocitu útulnosti, povedený design mají také sedadla. Hodně se zapracovalo na potlačení NVH (noise, vibrations, harshness), takže bude cestování příjemnější – a samozřejmě ve společnosti nejovějších elektronických systémů. Vyloženě luxusním prvkem výbavy pak bude volitelný audiosystém Bose se 13 reproduktory. Displej v kapličce má úhlopříčku 12,3″, infotainment se obsluhuje prostřednictvím 9″ obrazovky.

Na to, jak moderně pathfinder vypadá, je po technické stránce …původní. využívá dosavadní, modifikovanou platformu i atmosférický benzinový V6 3,5 l se stejnými parametry, jako v ostatních instalacích, tedy 288 koní a 351 Nm, trošku více z něj ale pomůže dostat nová devítistupňová automatická převodovka. Ano, správně – po CVT ani památky. Pathfinder nabídne sedm jízdních režimů – Standard, Sport, Eco, Snow, Sand, Mud/Rut a Tow, přestože disponuje technikou, potřebnou pro jízdu v terénu, Nissan přiznává, že zaměření auta je primárně silniční. Pathfinder MY2022 je dlouhý 5000 mm, 1980 mm široký, 1790 mm vysoký a má rozvor 2900 mm. První američtí zákazníci auto dostanou letos v létě.