Novinky

Mitsubishi nakonec z Evropy neodejde?!

Tento týden byl z pohledu příznivců Tří diamantů docela infarktový. Určitě víte, že v souladu s alianční strategií uskupení Renault-Nissan-Mitsubishi mělo Mitsubishi úplně odejít z Evropy a zajišťovat už pouze poprodejní služby stávajícím zákazníkům.

Jenže před pár dny se objevily zprávy, že by si Mitsubishi mohlo nakonec ještě rozmyslet tento drastický krok a to za pomoci Renaultu. Nová budoucnost Tří diamantů by spočívala v tom, že by byly do Francie dováženy potřebné komponenty, z nichž by byly v továrnách Renaultu vyráběny vozy Mitsubishi pro evropský trh.

Popravdě řečeno jsem byl trochu překvapen, protože místní problémy Mitsubishi nejsou výrobního, ale spíše prodejního charakteru, díky snižování cel mezi EU a Japonskem už není dovoz takový problém, ale stejně se do dobře četlo, zvlášť poté, co byl představen nový outlander, jenž vypadá velmi dobře.

A jak se věci vyvinuly? Jak se říká, nikdy neříkej nikdy, ale podle vyjádření Mitsubishi se na oznámeném plánu nic nemění. Ale víme, odkud fouká vítr. Japonci si totiž také neodpustili to okomentovat s tím, že „nejsou šťastní z toho, že francouzští politici ovlivňují strategii aliance“. Takže to vypadá že někdo ve Francii dostal nápad, postarat se o lepší vytížení tamních výrobních kapacit. Na druhou stranu – francouzský stát vlastní 15 % Renaultu a je tedy spolu s Nissanem největším akcionářem a může tedy ledacos ovlivnit. Ale spíš bych sázel na to, že odchod Mitsubishi z Evropy je bohužel hotová věc. 🙁