Novinky

Suzuki mění šéfa. Po 40 letech!

Suzuki v červnu čeká významná změna. Osamu Suzuki ve svých 91 letech skončí ve funkci ředitele (Chairman) a jeho funkci převezme jeho syn Toshihiro Suzuki, jenž tak pokračuje ve sbírání vrcholných manažerských funkcí – je totiž už CEO a president společnosti. Pokračuje tak rodinná tradice jména Suzuki ve vedení společnosti, kterou založil pradědeček manželky Osamu Suzukiho. Popravdě řečeno nevím, zda jde o tradici nebo za tím jsou jiné důvody, protože rodina Suzuki v automobilce nevlastní významný podíl, ale tak to prostě je. 😉

Odstupující Osamu Suzuki věří, že Toshihiro Suzuki zvládne provést transformaci společnosti ve výrobce elektrických a elektrifikovaných automobilů, on sám se však nechystá do důchodu, bude i nadále působit v nějaké kontrolní funkci. Na ten věk neuvěřitelná vitalita… Osamu-san stojí za úspěchem společnosti, která je čtvrtou největší japonskou automobilkou. Pracuje u ní od roku 1958 a v roce 1978 se stal presidentem. Jedním z nejdůležitějších kroků jeho kariéry byl vstup na indický trh, kde převzala značku Maruti. Indie je dnes po Japonsku druhý nejdůležitější trh Suzuki.

Jediným škraloupem v jeho životopisu byl v roce 2016 skandál s falšováním spotřeby (a emisí), kvůli němuž odešel z funkce CEO. Teď automobilka Suzuki v dalších 5 letech plánuje investovat primárně do vývoje elektromobilů.