Novinky

Změna! Mitsubishi v Evropě sice skončí, ale bude prodávat úplně nová auta…

Vývoj kolem aktivit automobilky Mitsubishi v Evropě nabral nečekaný obrat. Nemusím asi připomínat, že Tři diamanty oznámily, že v Evropě už nebudou prodávat žádnou novou generaci svých modelů a že po ukončení výroby současných verzí přestanou působit na trhu nových vozů a zůstanou jen servisní aktivity.

O rozruch se však před pár dny postarala informace, že by snad Mitsubishi mohlo v Evropě zůstat a že auta budou vznikat ve francouzských továrnách Renaultu. Mitsubishi však tuto zprávu popřelo a nechalo se slyšet, ať se francouzští politici nepletou do aliančních dohod. A hle – věci se nakonec vyvinuly úplně jiným směrem, který byste asi nevymysleli. 😉 Znáte tu pohádku o chytré horákyni?

Věc se má tak, že Mitsubishi sice z Evropy opravdu odchází, ale neodchází a nová auta sice nebude pro Evropu vyvíjet, ale přesto se tu budou prodávat. Zmatek? 😀 Nechte si to vysvětlit od šéfa automobilky… Takao Kato sdělil, že „…naše rozhodnutí zmrazit vývoj nových aut platí, ale dohodli jsme se s Renaultem na dodávkách OEM produktů, vyvinutých a vyráběných v Evropě, doplňujících náš pokračující aftersales byznys“. Jinými slovy – Mitsubishi je v alianci malým pánem a dostalo odněkud z vyšších míst (asi s tím má co dělat francouzská vláda) nařízeno, že bude prodávat renaulty a hotovo. Kato samozřejmě rozhodnutí vítá, rád by si totiž ještě chvíli udržel židli a „noví evropští zákazníci Mitsubishi“ budou moci od roku 2023 vedle dobíhajícího Eclipse Cross kupovat ještě dva modely s technikou Renaultu, avšak „s rozdíly, odrážející charakteristiky Mitsubishi“.

Těšíte se?