Novinky

Toyota Aygo X Prologue: nové miniauto bude crossover

Už nějaký čas se mluví o tom, že Toyota na rozdíl od Peugeotu a Citroënu, s nimiž vyráběla městská miniauta v Kolíně, na tuto kategorii nezanevřela a nová generace modelu Aygo bude. je to skutečně pravda – japonská značka představuje model Aygo X Prologue, jenž disponuje zvýšenou světlou výškou a zvýrazněnými lemy blatníků.

Na přídi lze vysledovat opakující se „aygo-motiv“ písmene X, ale už není tak výrazný, jako doposud, z profilu dvoubarevné provedení trochu evokuje smart a záď je něčím mezi dosavadním aygem a volvem. 🙂 Celkově je však vůz zcela v souladu se současným designérským stylem Toyoty – svalnatý, dravý, dynamický a sportovní. Ačkoli vypadá až neuvěřitelně, nejspíš se už jedná o finální verzi nebo minimálně variantu velmi blízkou sériové výrobě. Vzhled auta byl navržen v evropském designcentru Toyoty a vyrábět se bude pro Evropu v Evropě (nejspíš opět v Kolíně).

A je nejen cool, ale i praktické. Interiér, jehož podobu však zatím neznáme, opět pojme čtyři cestující a ve výsuvném segmentu značky se ukrývá nosič kol. Je však otázkou, zda tento prvek vydrží i do série. K pohonu bude opět sloužit spalovací motor a protože jde o menší model, než je yaris (a že to není žádný obr 😉 ), bude také i nadále nejlevnějším vozem značky v Evropě, i když mezigeneračně nejspíš přece jen trošku podraží (je to přece ten crossover 🙂 ). Produkční model Aygo X by se mohl představit už koncem letošního roku, nejpozději zkraje příštího. za mě tedy zatím hodně dobré, palec nahoru.

2 komentáře: „Toyota Aygo X Prologue: nové miniauto bude crossover

  • Sice je to ještě pořád koncept, ale i tak je jasné, že Toyota půjde (co se designu týče) opět odvážnou cestou. Škoda, že Honda poslední dobou tuhle odvahu ztratila, trochu se obávám, že její „čistý“ design moc zákazníků neosloví.

    Ale nastupovat do Ayga zadními dveřmi bych fakt nechtěl.

    • Méně kontroverzní design obecně má šanci oslovit větší okruh zájemců, ale mít přijatelný design a dobrou techniku samo o sobě bohužel nestačí… Já mám u designu rád kreativitu, to nutně neznamená, že tvary musí být zběsilé, viz Honda e, ale odvážný styling Toyoty se mi líbí. Třeba C-HR se mi ani po letech neokoukalo. I když třeba wow efekt RAVky u mě vyprchal dost rychle…

      Aygo X se ještě trochu učeše, ale změn asi nebude mnoho. Co se dveří týče, lepší takovéhle, než třídveřák. 😀

Komentáře nejsou povoleny.