Novinky

Suzuki vyvíjí Jimny s prodlouženým rozvorem

Nová generace mini-SUV Jimny (představená už před téměř 3 roky!) se stala takovým hitem, že Suzuki ani nemá potřebu jej prodávat v Evropě. Poté, co vloni jimny dostalo v EU stopku kvůli velkým emisím, automobilka vůbec nezareagovala použitím „čistšího“ motoru a raději z auta udělala dvoumístný užitkáč (nabízený pouze na vybraných místních trzích). Přitom výroba v Japonsku stále nestíhá a na auto se čeká dlouhé měsíce. Ale to neznamená, že by se kolem roztomilého mrňouse vůbec nic nedělo.

Některé firmy, a to včetně evropských, vám jimny předělají na pickup (tedy spíš valník) a proslýchá se také, že Suzuki vyvíjí pro druhou polovinu životního cyklu auta pětidveřový model. A přestože ho ještě nikdo nezahlédl, napovídá tomu vývojový prototyp, vyfocený koncem minulého týdne při testech na jihu Evropy. Auto má stále tři dveře (stejných rozměrů jako doposud), ale viditelně prodloužený rozvor náprav, takže se protáhl boční panel karoserie a samozřejmě také okno. A do tohoto místa se další dveře určitě vešly.

Nemusí ale nutně jít o 5D, Suzuki klidně může připravovat třídveřáka s větším kufrem nebo analogicky užitkový model s větším objemem nákladového prostoru – kdoví, možná i pick-up. 😉 Testovací prototyp podle fotografů neměl zadní sedadla, ale to zase tak moc neznamená. Každopádně se na Jimny-jezevčíkovi pracuje a Evropa by z toho mohla těžit minimálně existencí větší dodávky.