Novinky

LF-Z: takhle budou za 4 roky vypadat nové lexusy

Lexus představil studii elektromobilu s označením LF-Z Electrified Concept, nejde ale jen o další futuristicky vyhlížející auto z mnoha s nejistou budoucností. Lexus tvrdí, že tento vůz je mnohem důležitější, protože ukazuje nový designérský směr značky a naznačuje, jak začnou vypadat nové lexusy už v roce 2025! Co nás tedy v blízké budoucnosti bude čekat?

Lexus LF-Z si ponechává tradiční tvar masky chladiče, ta je však zakrytá a v barvě karoserie, jeho zvýraznění zajišťují okolní části nárazníku, tady se tedy moc měnit nebude. Silueta vozu se podobá třeba té u modelu RX, ale ukazuje větší odvahu v tvarování jednotlivých ploch a ostřejší přechody mezi nimi. Zadní partie je pak vyloženě futuristická, líbí se mi brzdová světla, umístěná uprostřed a orientované na výšku, to ale asi zrovna nebude prvek, který by se dočkal sériové výroby. Jsem opravdu zvědavý, jak budou tyto části vozů vypadat u produkčních modelů.

Interiér Lexusu LF-Z má něco společného s filozofií Jinba-Ittai u Mazdy. Lexus se řídil filozofií Tazuna, což jsou v japonštině opratě. Objevuje se tu tedy spojení jezdce a koně, což evokuje mimo jiné minimalistický volant ve tvaru beranů u letadel, na němž se nachází spousta ovládací prvků. Lexus také slibuje řízení steer-by-wire, tedy bez fyzického spojení s nápravou a pohon kol DIRECT4, umožňující volit mezi čtyřkolkou, předokolkou a zadokolkou. Automobilka také připomněla, že do roku 2025 představí 20 nových nebo omlazených elektrifikovaných modelů – hybridů, plug-in hybridů i bateriových elektromobilů. Tak uvidíme, co všechno nás čeká…