Novinky

Budoucnost motorek Honda: autopilot a drony(?)

Auta nejsou jedinými prostředky individuální přepravy, kde nás čekají významné změny. Naznačují to alespoň nejnovější patenty, které v poslední době přihlásila Honda. Nejprve se podíváme na to reálnější a bližší – adaptivní tempomat… 😉 Práci na něm oznámila už Kawasaki, která se dohodla s KTM, Ducati a BMW a pomáhají vyvíjet systém od firmy Bosch, Honda realizuje vlastní projekt, jenž jde v poloautonomním řízení ještě o kus dál. Honda chce, aby její radarový adaptivní tempomat uměl nejen udržovat vzdálenost od vozidel jedoucích vpředu, ale palubní počítač má zvládat na základě povelů směrovkami i změnu jízdních pruhů – a tedy předjíždění, samozřejmě za pomoci spousty snímačů a procesorů. Honda věří, že by tato funkcionalita mohla vyhovovat zejména řidičům cestovních strojů při zdolávání dlouhých vzdáleností.

Druhý patent už působí spíš jako ze sci-fi filmu. Honda dostala nápad, vybavit motocykl vlastním dronem! Bezpilotní letoun by byl převážen v zadní části vozu na vlastní platformě za sedadlem, odkud by startoval a také by se na stejné místo vracel kvůli nabití nebo pokud by nebylo jeho služeb potřeba. Byla by samozřejmě paráda, mít vlastní dron. Ze spousty důvodů… 😉 Napadá mě vše možné – od využití pro focení nebo natáčení jízdy, až po průzkum, zda je silnice za další zatáčkou volná nebo jestli se v ní nenachází třeba písek, popřípadě zda se neblíží ke křižovatce z vedlejší silnice nepozorný důchodce… Sama Honda bohužel neuvádí, k čemu by dron využila. Samozřejmě opět platí, že zdaleka ne všechno, co výrobci patentují, přijde do sériové výroby, tak uvidíme, co nám (blízká 😉 ) budoucnost přinese.

Jeden myslel na “Budoucnost motorek Honda: autopilot a drony(?)

  • no s tim dronem je to zatim nonsense… malokterej dron (jestli nejakej) lita tak rychle, jak jezdej motorky… Jako muselo by to mit takovy funkce, ze by ten dron stal jako ta motorka sama dle me .)
    ale kdo vi jak co bude za 10,20 let.

Komentáře nejsou povoleny.