Novinky

Toyota bZ4X: elektrický crossover představen. Dostane jej i Subaru!

Toyota představila první exemplář z rodiny bateriových elektromobilů Beyond Zero (tedy přesněji řečeno beyond Zero 😉 ) jménem bZ4X. Jedná se od pohledu o crossover kompaktních rozměrů, prozatím ve formě konceptu, ale nebojte se, podle fáze propracování jde spíš o předprodukční prototyp. Co se vzhledu týče, docela rozdíl, oproti ohavným patentovým nákresům, co říkáte? Další důkaz toho, že je lepší počkat si na fotky, než dojde k vynesení nějakých konečných soudů… 🙂

Toyota bZ4X postrádá designérské výstřelky, na jaké jsme byli léta zvyklí u priusů nebo mirai, vlastně jde o poměrně konzervativně vyhlížející auto, usedlejší, než aktuální modely se spalovacími motory a hybridy a totéž lze asi říci o interiéru, jemuž dominuje dotykový displej infotainmentu, doplněný moderně působícím displejem před volantem. Volbu jízdních režimů budeme provádět otočným ovladačem na středovém tunelu. Toyota bZ4X spočívá na platformě e-TNGA, navržené pro BEV a Toyota jej vyvíjela společně se Subaru, což znamená, že bude mít co nevidět bratříčka s logem Plejád na přídi a zádi a označením Evoltis. Žádné technické podrobnosti zatím nejsou k dispozici, ale Toyota už prozradila, že bZ4X bude prodávat už v polovině roku 2022 a vyrábět se bude v Číně a Japonsku.

Toyota také oznámila, že v dlouhodobém horizontu bude vyrábět patnáct(!) elektromobilů, z nichž ale pouze sedm ponese logo bZ. To nejspíš znamená, že sedm modelů bude mít specifický design s patřičnou „elektrickou image“, zbytek budou elektrické verze existujících modelů.