Novinky

Honda přestane vyrábět spalovací motory už za …19 let!

Honda dramaticky zrychluje přechod k elektrifikaci. Stejně jako v případě Evropy původně tvrdila, že bude prodávat v roce 2025 už pouze elektrifikované automobily a nakonec to zvládne už příští rok, obdobná situace nastala i v globálním měřítku. Automobilka měla původně v plánu postupně doplňovat masově vyráběná auta verzemi s hybridy, plug-in hybridy, elektromobily a vodíkovými automobily a v roce 2050 přejít už pouze na tyto systémy pohonu. Teď ale došlo ke změně strategie – a to dost radikální. Nový prezident Toshihiro Mibe na tiskové konferenci oznámil, že už v roce 2040, tedy za pouhých 19 let(!) se chce Honda stát 100% elektrickou značkou – a to celosvětově, bez výjimek. To znamená, že bude prodávat pouze bateriové elektromobily a vodíkové automobily.

A co tomu bude předcházet? V roce 2030 bude podíl BEV a FCV na celkových prodejích 40 % a v roce 2035 už 80procentní. V první fázi Hondě pomůže probíhající spolupráce s General Motors, vozy Honda dostanou pokročilé baterie GM Ultium a od roku 2025 se začnou objevovat hondy, postavené na nové elektrické platformě e:Architecture. V roce 2024 navíc Honda začne prodávat v Japonsku první elektrický vůz kategorie kei.

A co motorky? Tam je Honda zatím méně konkrétní. Kromě spolupráce s konkurencí na vývoji kompatibilních výměnných akumulátorů začne letos nabízet užitková přibližovadla Benly e:, Gyro e: a Gyro Canopy e: a do roku 2024 přibudou tři motocykly ve třídách, doposud definovaných kubaturami 50 a 125 ccm. Poté budou následovat další tři motorky třídy „Fun“, tedy primárně pro zábavu. Pokud jde o vodík, tam zatím chybí jakékoli upřesňující informace, což jasně vypovídá o tom, že už i Honda začíná pochybovat, zda vůbec mají prespektivu. Nicméně – je zatím stále v plánu vodík využívat nejen v osobních autech, ale i komerčních vozidlech a generátorech.

Takže – elektrická budoucnost Hondy je blízko. Mnohem blíž, než jsme si všichni mysleli…

2 komentáře: „Honda přestane vyrábět spalovací motory už za …19 let!

  • Sleepy Joe a jeho ekofašistická agenda se holt nakopla, však hned vedle máš článek o Toyotě, které taky nezbývá, než uznat porážku a rozjet plán B. Bohužel, porážka je to především naše, normálních lidí. A ten posun je obrovský – tady je vidět, jak moc znamenal Trump. Holt jsme dostali jen krátký odklad a už je to zpátky a fašouni nelení. Koho by kdy napadlo, že budu zrovna o Donaldovi mluvit pěkně? Ale je pár měsíců po volbách a už je to zásadním způsobem horší a to je jen začátek.

    • Přesně tak, krátký odklad… 🙁

Komentáře nejsou povoleny.