Novinky

Toyota Land Cruiser 300: nová generace představena

Toyota oficiálně představila novou generaci kultovního modelu Land Cruiser série 300. Rozhodně potěší, že ačkoli se nejedná o prostou modernizaci dosavadních tvarů, auto rozhodně působí povědomě – prostě je to stále „ten velký landcruiser“. 😉 Pod povedeným kabátem se ukrývá úplně nová technika, auto využívá platformu TNGA a dalo sbohem osmiválcům, ale není důvod litovat. Novinka je o cca 200 kg lehčí a nový šestiválcový turbodiesel o objemu 3,3 l, jenž by měl mít výkon cca 310 koní a točivý moment se bude pohybovat kolem 700 Nm. Na své si přijdou i vyznavači benziňáků, nový V6 3,5 l se dvěma turby také zadupe dosavadní V8 hravě do blízkovýchodních písečných dun – má výkon 415 koní a točivý moment 650 Nm, takže dynamika bude více než slušná, zvlášť když spolupracuje s novou desetistupňovou automatickou převodovkou. Díky ní benziňák zvládne zrychlit na stovku za 6,7 s. To uměly před 20 lety kompaktní hot-hatche. 😀

Světlost auta činí 230 mm, přední nájezdový úhel je (dle konkrétní verze) až 32 stupňů, výjezdový 26,5 stupně. Standardem je pohon všech kol, adaptivní podvozek AVS (případně podvozek E-KDSS), vylepšený Multi Terrain Select, kameru v podvozku a modernizovaný Crawl Control. A samozřejmě uzávěrky všech tří diferenciálů.

Je logické, že obrovskou proměnou prošel interiér s 12,3″ tabletem to jak po strámce designu, tak samozřejmě výbavy. Mimo dnes běžných prvků tam najdete třeba i autentifikaci řidiče otiskem prstu. Nová Toyota Land Cruiser 300 se bude prodávat hlavně v Rusku a na Blízkém východě, ale nejspíš i v Austrálii a dalších zemích které nezelenají tak rychle jako Evropa.