Novinky

Suzuki Jimny: návrat do Evropy zase ve hře!

Není žádným tajemstvím, že se vlivným evropským trhům nelíbí absence osobní verze mini-SUV Suzuki Jimny v tomto regionu a lokální zastoupení tvrdě tlačí na automobilku, aby s tím něco dělala – a to i přesto, že Suzuki nestíhá uspokojovat ani zájem těch zemí kde se jimny prodává. A vypadá to, že lobbying evropských dealerů a zastoupení (a tlak euroúředníků 😀 ) bude mít dobrý konec!

Suzuki totiž bude nuceno poměrně rychle přejít na hybridizaci celé evropské modelové řady, 48V mild-hybridní legrácky nestačí, stejně jako drahé deriváty modelů od Toyoty. Suzuki tedy prý vyvíjí hybridní systém (tedy nejspíš upravuje ten převzatý od Toyoty) jenž bude zhruba od poloviny této dekády dostupný ve všech vozech značky. A to prý včetně modelu Jimny, který se do Evropy vrátí!

Mělo by se tak stát už (až 🙁 ) v roce 2024 v rámci modelového roku 2025, kdy jimny dostane také nějaký významnější facelift. Sdrcem hybridního systému Suzuki bude nepřekvapivě benzinová patnáctistovka a s ní zkombinovaný elektromotor zvládne ujet určitou vzdálenost pouze vlastními silami. Prostě to, co známe například z Toyoty Yaris. Tak se obrňte trpělivostí, dlouhé čekání by mělo mít dobrý konec. 😉 Trošku horší zprávou je, že to tedy u nás asi neklapne příští rok s Jimny Long