Novinky

Lexus NX 2022: druhá generace představena

Lexus se pochlubil s modelem NX pro modelový rok 2022, jenž představuje druhou generaci tohoto crossoveru. Odhalena byla americká i evropská verze, samozřejmě se liší pouze v detailech. Japonská luxusní značka se po divočejším designérském období poněkud zklidnila, NX MY2022 zůstal věrný základním stylistickým rysům, prakticky stejný je profil i tvar prosklení, ale zmizely ostře řezané kontury blatníků i bočního prolisu, jenž byl vystřídán pouze decentní linií. Příď dostala konvenční tvar světlometů a poměrně radikální změnou prošla záď. Zdá se, že teď jsou v kurzu propojené svítilny…

Interiér dosavadního modelu se mi líbil, měl nápad. Novinka nápaditost vyměnila za gigantický tablet infotainmentu s úhlopříčkou 14″ u top verzí (jinak 9,8″), jemuž sekunduje 7″ displej v kapličce (a případně 10″ head-up displej). Ale Lexus slibuje kvalitnější materiály, základní funkce zajišťují mechanické ovladače, sedadla budou pohodlnější a k dispozici bude třeba velká panoramatická střecha nebo digitální zpětné zrcátko. Vybírat bude možné ze 14 témat ambientního osvětlení kabiny a 64 barevných odstínů. Cestující na zadních sedadlech budou mít více místa pro kolena a zvětší se i zavazadlový prostor. Zajímavou novinkou je otevírání dveří zevnitř dotykem namísto klasické kliky. Ty mají zároveň zabránit nechtěnému otevření za jízdy a ohlídají také blížícího se cyklistu nebo auto. Za této situace se neotevřou.

Lexus NX 2022 přichází do USA se zajímavou paletou pohonných systémů, kde si vybere téměř každý. Základem je čtyřválcový benzinový 2,5litr o výkonu 206 k a točivém momentu 249 Nm, zkombinovaný s osmistupňovým automatem. Předokolka zrychlí z nuly na 96 km/h za 8,2 s, čtyřkolka za 8,6 s. Zajímavější alternativou je čtyřválec 2,4 l s turbem, naladěný na 279 k a 430 Nm. I ten je zkombinován s 8AT a 0-60 mph umí za 6,8 s.

Pak je tu klasický hybrid NX 350h s 2,5litrovou atmosférou a elektromotorem s celkovým výkonem 242 k, což představuje mezigenerační nárůst o citelných 20 %. Bylo to potřeba… 😉 Teď auto zrychlí (v jediné dostupné AWD verzi) na 96 km/h za parádních 5,7 s. Hlavní novinkou pro MY2022 je však plug-in hybridní verze NX 450h+, převzatá z Toyoty RAV4 Prime. Na elektřinu ujede až 58 km při „dynamice na úrovni dvoulitrového benzinového motoru“. Zrychlení 0-96 km/h zvládne za 6 sekund. Nabití z běžné zásuvky trvá 4,5 hodiny, se silnější 6,6kW nabíječkou pak 2,5 h. Auto disponuje stálým pohonem všech kol.

Lexus NX dostal novou platformu TNGA-K, ta má níže položené těžiště, lepší tuhost a přitom je auto mezigeneračně zhruba o 100 kg lehčí. Z těchto výhod budou těžit hlavně verze F Sport se sportovními aktivními tlumiči a 20″ koly. Nové NX bude v Americe v prodeji od letošního léta.