Novinky

Nissan ukončuje vývoj všech sedanů! Snad s jedinou výjimkou…

Se sedany to u Nissanu vypadá hodně špatně. Tedy přesněji řečeno přímo tragicky. Deník Nikkei Shimbun informoval, že automobilka ukončila vývoj VŠECH nových generací sedanů, což znamená, že se nechají doběhnout stávající modely, které však po skončení výrobního cyklu nedostanou náhradu. Není známo, zda se to bude týkat i luxusní značky Infiniti a aktivit Nissanu na čínském trhu, kde mají sedany zatím stále poměrně silnou pozici, ale lze předpokládat, že jde o strategické globální rozhodnutí a auta se stupňovitou zádí tudíž z portfolia Nissanu zcela zmizí!

Vypadá to však, že tu bude alespoň jediná výjimka. Výkonný vicepresident Nissanu Asako Hoshino v reakci na zprávu oznámil, že „sedan Skyline je v bezpečí“. Tím na jednu stranu asi potvrdil, že ostatní modely to mají spočítané, ale pokud jde o skyline „Nissan to nikdy nevzdá,“ nechal se slyšet Hoshino. Současný Nissan Skyline je klon zadokolkového Infiniti Q50 a lze tedy předpokládat, že tomu tak bude i nadále – o jediný sedan Nissanu se do budoucna budou dělit obě značky. Jen asi nástupce nebude mít pohon zadních kol, zatím to vypadá, že v rámci strategie Nissan-Plus pro Infiniti bude zadokolková platforma úplně zrušena ve prospěch FWD platformy s možností pohonu všech kol.

Současný Nissan Skyline představuje už 13. generaci a vyrábí se už od roku 2013 a v roce 2019 prošel důkladnou modernizací, ale rozhodně už to není žádný mladík. První sedan Skyline se objevil v roce 1957 jako produkt automobilky Prince Motor Company. Tu převzal Nissan v roce 1966 a skyline pokračoval dále jako Nissan.