Novinky

GR Super Sport nebude! Toyota našla mezeru v pravidlech…

Určitě víte, že Toyota letos dominuje úplně jiné, nové kategorii vytrvalostních závodů WEC. Jmenuje se Hypercar, vystřídala dosavadní LMP1 a petrolheadským bonusem této třídy měla být podmínka v pravidlech, že musí vzniknout homologační série silničních aut. Takže jsme se všichni těšili na bestiální Toyoty GR Super Sport s extrémními parametry …a cenou. Ale nakonec z toho nejspíš nic nebude.

Jedna paní v Japonsku povídala, že vývojový prototyp GR Super Sport při testech na okruhu Fuji havaroval a shořel na prach. Stane se, podobný osud měla spousta prototypů superaut, Hondu NSX nevyjímaje. Prostě se postaví nový prototyp a vyvíjí se dál. Jenže Toyota se údajně rozhodla, že projekt silničního hyperauta ukončí! Je otázkou, zda havárie představovala tak zásadní zásek do rozpočtu, že projekt přestal dávat smysl nebo se to pouze hodilo do krámu, když auto z nějakého důvodu v mezičase stihlo upadnout v nemilost.

Zásadní informací však je, že se závodní speciál GR010 nemusí stáhnout z WEC a projekt nebude kvůli absenci homologační série ukončen. Vyšlo totiž najevo, že pokud je auto přímo stavěno podle technických regulí pro třídu Hypercar a nevychází ze silničního vozu, homologační série být nemusí! Ale například Aston Martin homologační sérii udělat musí, protože jeho speciál vychází ze supersportu Valkyrie… Informace zatím není oficiálně potvrzena, ale vypadá to, že se bude zakládat na pravdě.