Novinky

Infiniti Q60: kupé skončí bez nástupce

Všechny automobily to teď mají těžké, pokud tedy nepatří do kategorie SUV nebo se nejedná o nějaký crossover tohoto typu. Sice nechápu, jak může popularita SUV způsobit třeba nezájem o kabriolety, ale o tom jsem mluvit nechtěl (to jsem zase já a kabriolety, sorry 😉 ). Třídou aut, která je na vymření, jsou teď hlavně kupé. Mainstreamové automobilky už je z portfolia vyřadily, čest těm skutečně pár výjimkám, které spočítáte na prstech jedné ruky a ještě vám zbydou. Jenže nahnuté to kupátka mají i u prémiových značek, dokonce i Mercedes už přemýšlí, které by mohl zrušit. A historií se stane i krásné japonské (tedy spíš americké 😉 ) kupé Infiniti Q60.

Aktuální generace kupé střední třídy od luxusní značky Nissanu, která se prodává od roku 2016 by se měla přestat vyrábět v roce 2023 a nebude mít nástupce. Důvodem jsou, jak jinak, vpravdě zoufalé prodeje. Vloni se meziročně propadly téměř o 45 % na 2792 kusů (pro celé USA!) a za první půlrok 2021 šly dolů o dalších 10 procent. Přitom s autem určitě není nic špatně. Má atraktivní design, na výběr je z přeplňovaného dvoulitrového motoru s 211 k a 350 Nm a twin-turbomotoru V6 3.0 s 305 k a 475 Nm v kombinaci se sedmistupňovým automatem a možností výběru mezi pohonem zadních a všech čtyř kol. Na imageový topmodel Eau Rouge, respektive Project Black S, sice nedošlo, ale i tak má Q60 co nabídnout. Ale zákazníci mají zjevně úplně jiné priority – však se dá koupit spousta SUV-kupé, ne?

Očekává se, že Infiniti nechá v následujících doběhnout všechny modely na své zadokolkové platformě a přejde na alianční FWD/AWD platformu, přičemž se soustředí na výrobu takových aut, o které je v USA a Číně zájem, tedy …SUV a crossoverů.