Novinky

Honda U-GO a U-BE: stylové elektroskútry

Ačkoli je Honda největším výrobcem motorek na světě, elektrická jednostopá přibližovadla z ní však lezou jak z chlupaté deky. Je sice iniciátorem zavedení jednotných akumulátorů pro všechny výrobce, ale sama zatím s výrobou elektromotocyklů nepospíchá. Teď ale došlo k výraznému průlomu – v rozmezí dvou týdnů Honda (respektive joint-venture Wuyang-Honda) v Číně představila dvojici elektrických skútrů U-GO a U-BE, které se opravdu povedly. Mají moderní, minimalistický design a velmi zajímavou cenu. Jedná se však primárně o vozítka do hustých městských aglomerací, takže neuchvátí ani výkonem, ani jízdním dosahem.

Dvoumístná Honda U-GO se nabízí ve dvou verzích. Základní varianta má motor o výkonu 1 koně a dosahuje maximální rychlosti 43 km/h, silnější disponuje výkonem 2,4 k a rozjede se na 53 km/h. V obou případech má Li-Ion akumulátor 30 Ah, může být ale i zdvojnásoben. Podsedlový prostor pojme 26 l nákladu, nejčastěji tam ale samozřejmě bude umístěna přilba. Cena slabší verze je v přepočtu pouhých cca 25 tisíc korun, silnější začíná na zhruba 27 tisících.

Druhou novinkou je jednomístný elektroskútr U-BE. Tedy jedná se de facto o e-bike, tak je oficiálně klasifikován a k jeho řízení tedy není potřeba řidičák. Tento skútr vypadá snad ještě lépe, než U-GO a jeho cena je přímo pohádková. Dá se totiž koupit v přepočtu za necelých 11 tisíc korun! Na jedno nabití ujede v závislosti na specifikaci 55 až 80 km a zvládne rychlost až 25 km/h, díky motoru o výkonu 0,5 koně (350 W) a jeho váha začíná na 54 kg. Má ale i pedály a může tedy fungovat jako klasické elektrokolo. Jenže s ohledem na jejich umístění a velikost mám pocit, že tam jsou pouze kvůli požadavkům legislativy. O exportu mimo Čínu se zatím nikde nehovoří, ale zřejmě se budou exportovat do Indie a nic by asi nemělo bránit ani vývozu do Evropu, tak uvidíme…

Jeden myslel na “Honda U-GO a U-BE: stylové elektroskútry

  • jako kdyz vidim, jak se jezdi v praze, tak myslim, ze by jich tu par prodali. Pres teply obdobi bych si to i ja snad koupil a jezdil do prace mezi autama misto stani v kolonach.

Komentáře nejsou povoleny.