Novinky

Toyota GR Corolla: kompaktní hot-hatch se blíží

Renomovaný magazín Forbes přišel s informací, že premiéra sportovní verze Toyoty Corolla už nabírá konkrétních obrysů. Nový model Toyota GR Corolla by měla jít v Americe do prodeje na podzim příštího roku jako vůz modelového roku 2023. Jinak ale moc nových informací nepřináší. Odvolává se na starší spekulace, že GR Corolla dostane 1,6litrový tříválec a pohon všech kol z GR Yarisu, aby Američanům kompenzovala absenci ostrého yarisu. Tříválec by měl být podle starších informací naladěn na výkon kolem 300 koní.

Ale ve hře je i možnost, že se nebude pokoušet atakovat třídu „super-hot-hatch“, reprezentovanou hlavně Hondou Civic Type R (s výkonem 300 koní a zátěží v podobě systému AWD by se to stejně nepovedlo) a že jeho parametry zůstanou na úrovni yarisu. Pak by s nějakými 260 koňmi konkuroval civilizovanějším gétéčkovým hot-hatchům, jako je Golf GTI nebo Focus ST, nad nimiž by mít výhodu pohonu všech kol. Toyota GR Yaris by měla zůstat u pětidveřové karoserie a s motorem bude zkombinována výhradně šestistupňová manuální převodovka.

Zatím není zcela zřejmé, zda bude GR Corolla v nabídce Toyoty i v Evropě, střídavě se objevují spekulace, které to jedno potvrzují a jindy vyvracejí. Technicky by tomu nemělo nic bránit a když si Toyota může dovolit držet v evropském portfoliu 86, yaris a supru, tak corolla se tam určitě vejde také, zvlášť když standardní supra bude v té době už pomalu na odchodu.