Novinky

Nissan Z: design byl vybrán ze stovky návrhů z celého světa

Nissan se z novou generací sportovního kupé Z trefil do černého. Neznám nikoho, komu by se nelíbil a podobně na tom jsou miliony petrolheadů na celém světě. Hlavní zásluhu na tom má samozřejmě design auta, pod nímž jsou podepsaní dva návrháři: design exteriéru měl na starosti Naoyuki Ohkoshi a pod interiér se podepsal Takuya Yamashita. Ohkoshi už je zkušený veterán, v designcentrech Nissanu se pohybuje od roku 1997, Yamashita je však u Nissanu teprve čtyři roky.

To ale neznamená, že by byli přímo autoři designu, byli však zodpovědní za jeho finalizaci (samozřejmě pod dohledem hlavních designérů Nissanu Satoru Taie and Alfonso Albaisy). Oba stylisté prozradili, že vzniku konceptu Z Proto předcházela celosvětová soutěž designcenter Nissanu z Japonska, USA, Číny a Velké Británie. Sešla se zhruba stovka návrhů podoby exteriéru v podobě 3D renderů, z nichž byli vybráni tři finalisté. Tyto projekty byly zpracovány do stádia hliněných modelů, posouzeny a vybrán návrh, z něhož vznikla studie Z Proto. Asi vás nepřekvapí, že manažeři Nissanu vybrali návrh japonského designcentra, tak už to u značek ze Země vycházejícího slunce v případě globálních modelů bývá… 😉

Pokud jde o interiér, tam byl proces jednodušší. Yamashita přiznal, že se v rámci Nissanu předpokládalo, že vzhled kabiny bude evolucí toho u 370Z, ale šéfové Nissanu chtěli něco „velkolepého“, co by odpovídalo designu exteriéru, za což byl Yamashita vděčný, protože to bylo i jeho vlastní přání. Výsledek určitě trochu evolucí 370Z je, ale na tom koneckonců není nic špatného.