Novinky

Nissan Townstar: zbrusu nový nástupce modelu NV200

U Nissanu dochází k důležité modelové obměně. Dodávka Nissan NV200 a její elektrická varianta e-NV200 po skoro čtrnácti letech de facto končí a nahrazuje je úplně nový model. Ten se liší technikou, vzhledem i označením. Nissan se u všech svých užitkových modelů loučí s tradičním označením NV a dvoustovka se mění v model Nissan Townstar. Dost zásadně se změnil také design, z nepříliš hezké dodávky s klínovitým profilem vznikla „kombi-dodávka“ v evropském stylu, jaký známe třeba u VW Caddy nebo Fordu Transit Connect. No dobře, nechtěl jsem to říkat rovnou, ale je to prostě nový Renault Kangoo s lehce pozměněnou přídí, zadními svítilnami a jiným designem kol. 😉 Takže pokud jste nechtěli francouzskou dodávku od Toyoty, můžete si ji pořídit od Nissanu… V interiéru se pak townstar od kangoo liší pouze logem na volantu. Zamlouvat se nám to nemusí, ale na druhou stranu je to alespoň pěkná dodávka…

K pohonu bude sloužit buď benzinová přeplňovaná třináctistovka s výkonem 131 k a točivým momentem 240 Nm nebo elektromotor s výkonem 122 k, točivým momentem 245 Nm a předpokládaným jízdním dosahem 280 km. Nissan Townstar je vybaven řadou pro užitkáč praktických pomocníků, jako je třeba Side Wind Assist nebo Trailer Sway Assist, běžné bezpečnostní asistenty jsou samozřejmostí, potěší ale i automatické parkování, adaptivní tempomat nebo 360stupňový kamerový systém. elektrická verze dostane navíc poloautonomní systém ProPilot.

Benzinové verze jsou osazeny 8″ displejem infotainmentu, elektrické dostanou 10″ tablet, v nabídce bude bezdrátové dobíjení smartphonu a BEV verze dostane ještě další „vylepšené funkce konektivity“. Dodávka převeze 4,3 m3 nákladu (u NV200 to bylo 3,4) o hmotnosti až 800 kg a může táhnout přívěs o váze až 1500 kg. Nissan na auto dává pětiletou záruku nebo 160 000 km jako u všech užitkáčů, Townstar EV má navíc osmiletou (160 000 km) záruku na akumulátory. Ceny zatím nebyly zveřejněny, ale budou asi zhruba odpovídat těm u obou NV200.

Nissan také mění označení dalších svých evropských užitkových modelů, LV300 (Renault Trafic) bude Primastar a NV400 (neboli Renault Master) se změní na Interstar.