Novinky

CX-30 EV: Mazda má další elektromobil. Dojede (výrazně) dál, ale…

Mazda MX-30 je prvním elektromobilem značky a je prodáván celosvětově, už ale není jediný. Doplnila ho elektrická verze nejprodávanějšího modelu – Mazda CX-30 EV. Ta byla představena na čínském trhu a bude v nabídce pouze tam. Prozatím… Naštěstí… Je totiž hodně – jak to říct – specifická. Oproti běžné CX-30 je totiž výrazně vyšší (o 115 mm), ponton karoserie byl ve spodní části nastaven, takže je nad zemí stejně vysoko, jako běžná verze, ale kola se ztrácí ve zvýšených blatnících.

Mazda CX-30 EV totiž (logicky) nevyužívá platformu MX-30 a přitom má mnohem větší Li-Ion akumulátory (61,1 kWh vs 35,5 kWh), takže nemá dojezd 224, ale dvojnásobný – 450 km. A ty baterky se samozřejmě musely někam vejít. Takže je inženýři z automobilky Changan-Mazda prostě nacpali pod podlahu. Nechci být zbytečně negativní, ale nejsem si jistý, že by tohle akceptoval i jiný trh, než ten čínský, tudy nejspíš cesta nevede… Ale Číňané mohou mít jiný vkus, navíc je určitě potěší parametry elektromotoru – 222 koní a 300 Nm s autem slušně zacvičí a v kombinaci s velkým dojezdem je třeba říct, že své kvality Mazda CX30 EV má.

2 komentáře: „CX-30 EV: Mazda má další elektromobil. Dojede (výrazně) dál, ale…

  • No nevím jestli bych chtěl dvoutunovou cx30tku 🧐 a ještě za tyhle prachy. Ovšem to je již ohraná debata. Do města ano nikam jinam asi ne.

    • Elektroauta do města smysl mají. Ale tohle je fakt ošklivé, pár set km bych asi oželel pro zachování původního designu.

Komentáře nejsou povoleny.