Novinky

Mazda chystá SUV ofenzivu: pět nových aut za dva roky

Mazda oznámila velmi ambiciózní plán na rozšíření portfolia. V průběhu nadcházejících dvou let, tedy do konce roku 2023, chce představit pět nových modelů. Bohužel půjde ve všech případech o SUV, respektive crossovery. A pozor – hned čtyři z nich budou využívat novou zadokolkovou platformu, společně s přeplňovanými šestiválcovými motory, respektive plug-in hybridními systémy. Benzinový turbomotor by měl mít objem 3,0 l, naftový bude mít zřejmě kubaturu 3,3 l. Dokonce už známe označení nových aut – půjde o CX-60, CX-70, CX-80 (nahradí typ CX-8) a CX-90 (nahradí typ CX-9). Trošku překvapením je, že poslední z nich – CX-50 bude postaven na stávající předokolkové platformě.

Neznamená to však, že by Mazda natlačila na každá trh, kde působí, pět nových SUV plus ty stávající. Novinky budou rozděleny podle požadavků jednotlivých zemí – typy CX-60 a CX-80 budou určeny pro regiony s „užšími silnicemi a menšími parkovacími místy“, tedy třeba pro Evropu a Japonsko, Mazdy CX-70 a CX-90 pak budou určeny pro USA apod. S tím budou souviset i rozdíly v dostupnosti pohonných jednotek pro jednotlivé trhy.

Pětice nových aut se bude prodávat společně s existujícími crossovery, tedy minimálně do konce jejich životního cyklu. CX-5 samozřejmě skončí, respektive bude nahrazen zmíněným CX-50 a je docela možná, že bez nástupce skončí CX-3, která se do značné míry překrývá s CX-30.