Novinky

Mazda CX-50: detaily designu nového crossoveru odhalují patentové nákresy

Mazda je v posledních měsících samé překvapení. Přednedávnem představila modernizovaný crossover CX-5 a jako hotová věc vypadá představení nových modelů s pohonem zadních kol a šestiválci už v příštím roce. A nejen to. Teď se můžeme poprvé podívat do tváře úplně nového auta. Sice ještě nevíme, o jaký vůz půjde, ale podle proporcí je téměř jisté, že se jedná o typ CX-50. A jak se to vlastně stalo?

Je to prosté – na netu se objevily patentové nákresy auta, které je s největší pravděpodobností právě CX-50. Hirošimská značka si nechává registrovat zejména řešení masky chladiče nového auta, ale také spodní části předního nárazníku a dalších detailů. Objevuje se ale také detail zakončení bočního prosklení, která také napovídá něco o tvaru zadního okna, svítilen a blatníku. Z nákresů vyplývá, že CX-50 bude mezi auty s kodo-designem spíše konzervativní, určitě umírněnější, než aktuální CX-5. Kompletní auto by mělo být představeno příští měsíc na autosalonu v Los Angeles a prodej se rozeběhne už koncem jara příštího roku!

Pokud vám to, stejně jako mně, časově neladí s čerstvým faceliftem CX-5, věc se má údajně tak, že CX-50 není nástupcem CX-5, ale úplně novým modelem, jenž má být určen pouze pro Severní Ameriku, protože CX-5 je pro tento trh v dané třídě příliš malá. Tak uvidíme, zda se tyto informace potvrdí, ale dost by to vysvětlovalo… Modelové portfolio crossoverů Mazdy by tedy v Americe zahrnovalo předokolkové CX-50 a dvojici zadokolek CX-70 a CX-90. Aby mě někdo nebral za slovo – mluvím o platformách, všechny crossovery Mazdy budou v Americe prodávány pouze s pohonem AWD.