Novinky

Lexus LX 600: luxusní Land Cruiser představen. Umí i v terénu

Lexus LX 570 to jako prémiové dvojče Toyoty Land Cruiser neměl v posledních letech úplně jednoduché, minulé generaci už táhlo na 11. rok a to není úplně málo. Ale Land Criuser už má od jara novou generaci a nyní přišel na řadu také Lexus LX, jenž přichází pro modelový rok 2022 s označením Lexus LX 600. Stejně jako landcriuser, i LX 600 prošel po stránce vzhledu evolucí. Jasně odkazuje na předchozí LX 570, ale přitom je samozřejmě nový. Líbí se mi víc, než výchozí model Toyoty, ale je jasné, že sází spíše na eleganci, než drsný vzhled a „off-roaďáci“ najdou zalíbení spíš v lanďáku. Na zádi LX 600 je místo loga automobilky nápis Lexus, to je dnes v módě. 😉 Hranaté výřezy blatníků mohou pojmout 18″ kola, ale také dvaadvacítky.

Lexus si dal docela dost práce, aby odlišil interiér obou SUV, základní tvary palubní desky sice zůstaly, ale středový panel a kapička, ale třeba i výdechy ventilace. Celkové pojetí sází samozřejmě také na eleganci a luxus, což podtrhuje dřevěné obložení, prémiová kůže, ale třeba i audiosystém Mark Levinson s 25 reproduktory. Auto také dostává nejnovější infotainment Lexus Interface, převzatý z modelu Lexus NX. Ten se zobrazuje buď na 7″ nebo na 12,3″ obrazovce. Lexus LX 600 se bude nabízet ve verzích Standard, Premium, Luxury, Ultra Luxury a F Sport. Těšit se ale můžeme i na ventilační výdechy ve stropě, bezdrátové nabíjení mobilu a spousty dalších nezbytností, včetně superluxusní čtyřmístné verze se samostatnými sedadly v obou řadách v případě specifikace Ultra Luxury. Verze F Sport zase přijde se sportovními sedadly, 22″ koly a maskou v tmavém chromu.

Ani Lexus LX 600 bohužel nemá osmiválec, pohon zajišťuje V6 twin-turbo 3,5 l o výkonu 415 k a točivém momentu 649 Nm, takže si auto polepšilo o 26 k a plných 103 Nm! Síla motoru jde prostřednictvím desetistupňového automatu a samosvoru pro zadní nápravu všechna čtyři kola. I přes zvýšení torzní tuhosti o 20 % auto mezigeneračně shodilo 200 kg, což se také projeví na ovladatelnosti a ekonomice provozu.

Za zmínku stojí také verze Lexus LX 600 Offroad, která byla oznámena pro japonský trh. Ta vlastně odpovídá verzi Land Cruiser GR Sport a chlubí se třemi závěrkami diferenciálu, pouze 18″ koly s povrchovou úpravou gunmetal, terénními pneumatikami, černými lemy blatníků a rámečky blatníků.