Novinky

Suzuki Celerio 2022: nová generace miniauta

Suzuki, tedy přesněji řečeno jeho indická značka Maruti Suzuki, před týdnem vypustila do světa teasery nové generace miniauta Celerio a nyní se s ním už můžeme detailně seznámit. Celerio modelového roku 2022 je trošku větší, než dosavadní model, má rozměry 3695 x 1655 x 1555 mm a rozvor 2435 mm, takže patří na horní okraj segmentu minivozů. Z nárůstu velikosti benefituje kufr – polepšil si na 313 l, což je o 40 % více, než doposud! Jak už jsem psal posledně, designový styl Dynamic 3D Organic Sculpting se vyznačuje oblými, plynule na sebe navazujícími tvary. Auto vypadá přátelsky a přitom bude na ulici určitě nepřehlédnutelné. Vzhled podtrhnou barvy Arctic White, Silky Silver, Glistening Grey, Solid Fire Red, Speedy Blue a Caffeine Brown.

Interiér působí moderně, ale z fotek je zřejmé, že budou použité levné materiály, což je ale pochopitelné. Na druhou stranu – vybavit jej bude možné sedmipalcovým displejem infotainmentu, bezklíčovým startováním, ovládacími prvky na volantu, výškově stavitelné sedadlo řidiče atd. Co je ale ještě důležitější – celerio se hodně zaměří na bezpečnost, aby napravilo nula hvězd z crashtestu Global NCAP z roku 2016. Ve výbavě je tedy standardně ABS s EBD, dva airbagy, hill-assist pro verze s robotizovanou převodovkou a posunem vpřed bude jistě i nová, pevnější platforma Heartect.

K pohonu je určen atmosférický benzinový tříválec 1,0 l (K10) se skromným výkonem 67 koní a točivým momentem 89 Nm, zkombinovaný buď s pětistupňovým manuálem nebo robotizovanou převodovkou AGS se stejným počtem kvaltů. Má proměnné časování ventilů DualVVT, svody integrované do bloku, Stop-Start a chlazení cirkulujících výfukových plynů. Nebude to zrovna dravec, ale má se jednat o nejúspornější benzinový motor na indickém trhu – má jezdit v průměru za 3,7 l.

Celerio bude v Indii začínat v přepočtu na 150 tisících korunách a vyšplhá se až na 210 tisíc „v plné palbě“. O případně dostupnosti na jiných trzích se zatím nehovoří.