Novinky

Mitsubishi Xpander 2022: facelift pro kompaktní crossover

Dneska jsou v módě kombíky, co vypadají jako SUV, hatchbacky, co vypadají jako SUV, SUV, co vypadají jako kombíky …a tak všelijak podobně. Ale Mitsubishi Xpander je jiné. Jedná se o kombinaci kompaktního MPV a SUV, jako byl třeba Mégane Scénic RX4, což vynikne zejména ve verzi Xpander Cross. Tři diamanty tento sedmimístný model prodávají na trzích jihovýchodní Asie, v Africe a Mexiku. Zhruba dva roky se vyrábí i pod označením Nissan Livina, podobná auta ale prodává třeba i Toyota, Suzuki a další značky, v Asii je to překvapivě populární koncepce. Ačkoli působí hodně robustním dojmem, má poháněnou pouze přední nápravu – a to skromnou atmosférickou patnáctistovkou o výkonu 105 koní a točivém momentu 141 Nm. To jen tak pro připomenutí. 😉

Nyní, po čtyřech letech, přichází facelift xpanderu. Ten přináší příď s novou maskou, nárazníkem a světlomety, záď má také nový nárazník, páté dveře a svítilny. Provedené změny zvětšily přední převis o 75 mm a zadní o 45 mm. Zvětšila se také světlost – v závislosti na verzi o 15-20 mm na úctyhodných 220-225 mm. Novinkou je metalíza Blade Silver a nový design 16″ a 17″ kol. Palubní deska, volant, výplně dveří i čalounění sedadel jsou úplně nové, displej infotainmentu má úhlopříčku 9 palců.

Starý čtyřstupňový automat byl nahrazen variátorem, motor má nově recirkulaci výfukových plynů (EGR), přední zavěšení bylo vyztuženo a tlumiče posíleny pro lepší jízdní komfort. Vyrábět se bude opět v Indonésii v továrně Mitsubishi Motors Krama Yudha. Dosavadní verze se za čtyři roky prodalo 372 tisíc exemplářů, takže má novinka na co navázat.