Novinky

Mitsubishi Airtrek: nový elektromobil oprášil staré jméno

Mitsubishi představilo nové elektrické SUV s označením Airtrek. Toto jméno bylo na některých trzích používáno pro první generaci modelu Outlander (2001-2008), novinka ale nemá s tím stávajícím vůbec nic společného. Tedy ono toho to auto nemá moc společného ani s Mitsubishi, ale o tom později… Zatím to nebylo oficiálně potvrzeno, ale Airtrek MY2023 by měl mít rozměry 4600x1910x1690 mm, bude tedy o 80 mm kratší, než outlander, ale o 50 mm širší!

Mitsubishi Airtrek je určen (prozatím) pouze pro čínský trh a s tím souvisí i použitá technika. Tři diamanty zatím nezveřejnily žádné informace kromě kapacity v podlaze uložených akumulátoru, jež mají mít 70 kWh, což podle čínské metodiky vystačí na 520 km jízdy. Je ale zřejmé, že airtrek využívá platformu, pohonný systém, ale také karoserii modelu Aion V, což je elektrické SUV čínské značky GAC. Prozrazuje to profil auta, příď i záď je však pro airtrek specifická a nese pro Mitsubishi charakteristické rysy. Interiér bude také převzatý od čínského partnera, bude se lišit pouze čalounění a dojde k lehké úpravě palubní desky – zmenší se umístění centrálního displeje, jenž nebude navazovat na kapličku, jako je tomu u aionu.

Aion V se nabízí ve verzích s výkonem 221 až 271 koní, takže lze očekávat, že se airtrek také do tohoto intervalu vejde. Auto se bude dle očekávání vyrábět ve společném čínském podniku GAC Mitsubishi Motors a prodej bude zahájen na jaře příštího roku.