Novinky

Consumer Reports: Nejspolehlivější auta a značky roku 2021

Organizace Consumer Reports (takový americký D-Test) se chlubí tím, že je největší nezávislou společností, zabývající se v USA testováním a analýzou (mimo jiné) nových automobilů. Občas předkládá trochu kontroverzní závěry a výsledky trochu jako na houpačce naznačují, že by metodika hodnocení potřebovala trochu doladit, dost neplechu tam dělá započítávání spokojenosti majitelů. A to je problém, protože klientela Chevroletu má jiné pořadavky, než ta u Mercedesu… Ale to jsem odbočil.

Právě zveřejněný žebříček nejspolehlivějších automobilů a jejich výrobců stejně ukazuje, jak dominantní jsou v této disciplíně japonské vozy. V první desítce žebříčku výrobců jim patří osm míst! První trojici obsadil Lexus, Mazda a Toyota, velmi příjemně překvapilo čtvrté Infiniti, které šlo raketově nahoru. Za ním má stejný počet bodů Honda a Subaru (a Buick) a elitní skupinku uzavírá Acura a Nissan. Určitě vás bude zajímat i spodní část tabulky, tam (mimo jiné) skutečně neustále šokuje loajalita majitelů jistých elektrických křápů. Mimochodem pozice Buicku je v rámci ostatních značek koncernu GM natolik výjimečná, že si jsem skoro jistý, že majitelé, tvoření převážně věkovou skupinou tak 80+ ( 😉 ) nejspíš zapomněli, s čím vším v servisu v uplynulém roce byli. 😀

Co se konkrétních automobilů týče, Consumer Reports bohužel nezveřejňuje podrobné žebříčky, uvedl pouze Top 10 v rámci celého autoprůmyslu. Všímá si také, že hybridy Toyota Prius a Honda Insight patří k nadprůměru a elektromobily (zejména prémiových značek a Tesly) se objevují na konci škály. V nejlepší desítce se seřadily:

Lexus GS, Kia Niro EV, Toyota Prius Prime, Toyota Prius, Cadillac XT5, Mazda MX-5, Honda Insight, Toyota Highlander, Subaru Crosstrek a Mazda CX-9.

Určitě vás bude zajímat také desítka největších looserů – moc nepotěší přítomnost Subaru Ascent, jemuž dělá společnost Chrysler Pacifica a Tesla Model Y, ještě hůř je na tom VW Tiguan, Volvo XC90, Chevy Corvette, Chevy Silverado, Ford Mustang, Ford Explorer a černého petra drží letos Mercedes GLE. Consumer Reports také pochválilo dvaadvacet aut, která se meziročně zlepšila a nyní se dostala do kategorie „Doporučujeme“. Z japonských značek je mezi nimi Acura MDX, Acura RDX, Acura TLX, Honda Odyssey, Honda Passport, Infiniti QX50 a Nissan Rogue Sport (Qashqai).

2 komentáře: „Consumer Reports: Nejspolehlivější auta a značky roku 2021

  • hm, ze je acura niz nez honda… pritom infinity je nad nisanem a lexus nad toyotou.

    • Jak jsem zmínil v článku – zákazníci prémiových značek vidí některé věci jinak a to se může lišit značku od značky. 😉 Ale Acuru vloni trápily nějaké technické problémy. Něco jsem zachytil, zkusím to dohledat a sepsat.

Komentáře nejsou povoleny.