Novinky

Suzuki Jimny: přestavba na nekompromisní off-road made in Europe

Suzuki Jimny vždy dokázalo nadchnout schopnostmi v terénu a současná generace na tom není jinak, jak ukazují četná videa na internetu. Ale může dobře posloužit i jako základ pro zajímavé terénní úpravy, jak ukazuje kreace německé firmy Delta4x4 a švýcarského Avus Auto. Základem je kit, umožňující na vůz namontovat portálové nápravy a výrazně tak zvýšit jeho světlou výšku.

Portálové nápravy nejsou umístěny v ose kola, ale výše a síla motoru se na ně přenáší prostřednictvím systému převodů (viz foto v galerii). Díky nim (a osmnáctipalcovým kolům s off-roadovým obutím BFGoodrich All-Terrain o rozměru 265/60 má jimny světlost 400 mm, což mu v kombinaci s minimálními převisy a krátkým rozvorem umožní projet i opravdu náročný terén. Ta jsou ukryta pod vytaženými blatníky, které jsou součástí bodykitu s prahovými nášlapy, terénním nárazníkem (s navijákem) a spoustou dalších volitelných prvků, jako je šnorchl sání, ochranné mřížky světlometů, přídavné reflektory PIAA, střešní nosič se zahrádkou, stanem atakdále. Možnosti individualizace jsou tedy u tohoto projektu opravdu široké.

Součástí úpravy jsou také nové stavitelné tlumiče s dálkově ovládanými externími rezervoáry, disponujícími oproti sérii o 40 mm delším zdvihem. Auto lze osadit také závěrkami předního a zadního diferenciálu. Základní verze úpravy přijde na 56 tisíc euro, tedy o něco více, než stojí (v Německu) u dealera nové jimny (21 915 euro). Ale v případě kompletně vybavené verze se může vyšplhat až na 65 tisíc euro. Největší problém ale bude sehnat auto, které by se dalo upravit, čekací lhůty jsou stále extrémně dlouhé.