Novinky

Nissan Ambition 2030: čtyři atraktivní elektrické koncepty!

Nissan představil své elektrické plány pro nadcházejících devět let. A jsou to velmi ambiciózní plány, do konce fiskálního roku 2030, tedy do března 2031 chce mít v portfoliu 15 elektromobilů a 23 nových elektrifikovaných modelů. V roce 2026 předpokládá, že 75 % aut, prodávaných v Evropě bude elektrifikovaných, v Japonsku to bude 55 % a v Číně 40 %. Pokud jde o akumulátory, vylepšují se Li-Ion baterie, chystá se varianta bez kobaltu, které do roku 2028 sníží cenu akumulátorů o 65 %. Ve stejném roce bude zahájen prodej prvního elektromobilu s akumulátory s pevným elektrolytem. V roce 2030 by produkce akumulátorů Nissanu měla dosáhnout 130 GWh. Už zíváte?

Takovéto zprávy jsou zpravidla pořádná nuda, čehož si Nissan určitě uvědomuje, proto toto oznámení doplnil představením čtyř povedených elektrických konceptů, postavených na skateboardové elektrické platformě CMF-EV. Jmenují se Nissan Chill-Out, Nissan Max-Out, Nissan Surf-Out a Nissan Hang-Out. Moc toho o nich nevíme, ale to nevadí, beztak jde hlavně o vizuální stránku věci. 🙂 Nissan Chill-Out je na první pohled vcelku obyčejné crossover-coupe, interiér je však skutečně stvořen k relaxaci. Palubní desku lze použít jako opěrku pro nohy poté, co se volant ukryje do prostoru pod ní a displej poslouží ke sledování videí nebo televize – a to i při jízdě, vůz totiž zvládne i plně autonomní provoz.

Nissan Hang-Out je sympatický futuristický hatchback s rovnou podlahou, variabilně umístitelnými sedadly a dveřmi bez středového sloupku. Bohatě prosklený pick-up Nissan Surf-Out je zase určen pro život na pláži. Kromě surfového prkna pod sedadlem má prosklenou masku chladiče a zadní čelo, na které lze zobrazovat vzkazy, gesta a emotikony. Taková věc by se mi líbila na autech už teď. 😉 Asi vás nepřekvapí, že nejvíc mě zaujal roadster Nissan Max-Out, jenž má poskytovat „nový zážitek z jízdy s vynikající stabilitou a komfortem“.