Novinky

Acura už nepočítá s hybridy, přeskočí rovnou na elektromobily

Acura se momentálně nachází ve stádiu, které se nám velmi líbí – navázala na dobu, kdy se nám hodně líbila, tedy v devadesátých letech. Klade stejně velký důraz na design, výkon i kvality podvozku, vrací do nabídky sportovní verze svých modelů a vrcholem těchto aktivit zřejmě bude návrat modelu Integra, jehož úkolem je nabídnout dynamiku a radost z jízdy co nejširšímu okruhu zájemců – v prémiovém balení. Ale je jasné, že to tak nebude navždy. Jako každou značku, i Acuru čeká nízkoemisní, respektive „bezemisní“ éra. A stane se tak poměrně rychle.

Acura byla společně s Lexusem průkopníkem prémiových hybridních modelů. Oba její topmodely, sedan RLX a SUV MDX disponovaly vyspělým hybridním systémem pohonu v kombinaci s pohonem všech kol s vektorováním točivého momentu Sport Hybrid SH-AWD. Ty ale náhle zmizely s příchodem staronové filozofie Acura Advance – a už se nevrátí. Acura má v plánu spalovací motory postupně doplňovat bateriovými elektromobily. První z nich přijde v roce 2024 a bude to acura jen částečně. Bude se totiž jednat o auto s technikou GM Ultium. Pak už budou následovat elektroauta „z vlastní zahrádky“. A to mnohem rychlejším tempem, než v případě mateřské Hondy!

Důvod je samozřejmě prozaický – Acura má mnohem menší portfolio modelů a elektrifikace tedy bude logicky postupovat rychleji. Každopádně v roce 2030, tedy prakticky již za 8 let, chce prodávat více než 50 % aut s elektrickým pohonem (u Hondy to má být 40 %). Samozřejmě plán je věc jedna a realita druhá, uvidíme, co na to řeknou zákazníci. 😉 Acura si však myslí, že elektrické modely budou mít úspěch, protože „Acura se skutečně zaměřuje na výkon a elektrifikace je jedním z nejlepších způsobů, jak zvýšit výkonnost“. A to i za pomoci akumulátorů s pevným elektrolytem, které budou k dispozici ještě před koncem tohoto desetiletí. A jedním z elektrických modelů bude i třetí generace NSX!

4 komentáře: „Acura už nepočítá s hybridy, přeskočí rovnou na elektromobily

  • No co k tomu napsat. Nadšení to rozhodně není.

    • Zákazník si bude moci vybrat. Uvidíme, co vybere… 😉

  • moc nechapu proc? je snad v USA takovy tlak jako v EU?

    • Zatím není, ale Biden už se těší…

Komentáře nejsou povoleny.