Novinky

Mazda MX-5 2022: přichází technická novinka

Minulý měsíc se objevila informace, že Mazda pro modelový rok 2022 připravuje další modernizaci roadsteru MX-5 a to se nyní potvrzuje. Mazda MX-5 MY2022 se po stránce vzhledu vůbec nezměnila, tedy když nepočítáme nový lak Platinum Quartz a kožený interiér Terracotta Nappa. Všechno se totiž tentokrát točí kolem nového elektronického systému Kinematic Posture Control (KPC). Ten sleduje v reálném čase podmínky při zatáčení pomocí počítání rychlostí pravých a levých kol a v závislosti na situaci plynule pomáhá mechanice auta.

Funguje v zásadě při dvou situacích – při brzdění v zatáčce nebo při rychlém průjezdu zatáčkou lehce přibrzďuje vnitřní zadní kolo, čímž omezuje přizvedávání zádě a zlepšuje stabilitu auta ve vysokých rychlostech. Jinými slovy se jedná o brake vectoring… Jestli vám je to povědomé, v říjnu byla v Japonsku představena odlehčená edice MX-5 990S se systémem Vehicle Attitude Stabilization Control (VASC), jenž má mít úplně stejný efekt, půjde tedy zřejmě o stejnou věc, pouze s jednodušším označením.

Modelový rok 2022 možná přinese určité změny v nabídce, například v Austrálii končí slabší motor 1,5 l a zůstává pouze dvoulitr, to v Evropě spíš hrozí opačná situace, ale snad k tomu nedojde. 😉