Novinky

Mazda Carol: nová generace kei je opět Suzuki Alto

Mazda představila už osmou generaci miniauta Carol. První nositel tohoto jména se představil už v roce 1962 a určitě si ho vybavíte – roztomilé vozítko s neobvyklým negativním sklonem zadního sloupku a rovným, svislým zadním oknem. Ale vyrábělo se jen dva roky a pak si dalo na čtvrt století pauzu a vrátilo se až se vznikem kategorie kei. V roce 1989 přišla jeho druhá generace, která měla techniku Suzuki Alto, ale vlastní design. Od čtvrté generace v roce 1998 už nemělo jen techniku alta, ale i jeho design, carol se lišil už jen detaily – a tak už tomu je do dnešních dnů.

Mazda Carol osmé generace už se netrápí ani detaily, je naprosto identický s nejnovějším Suzuki Alto, představeným počátkem měsíce, jedinou odlišností je logo Mazdy na přídi, zádi a volantu. To je na jednu stranu poněkud znepokojivé, ale Japonci jsou zvyklí – navíc nejnovější alto má velmi sympatické devadesátkové tvary. Carol má rozměry 3395 x 1475 x 1525 mm a rozvor 2460 mm a nabízí se ve verzích GL, Hybrid GS a Hybrid GX. Benzinové verze mají samozřejmě tříválec 0,66 l o výkonu 49 koní s CVT a pohonem předních nebo všech čtyř kol. Verze Hybrid přidává 2,6 koně ze startovacího generátoru ISG a může jezdit prý za 3,6 l benzinu na 100 km.

Kei nejsou nijak handicapovány v oblasti bezpečnostní výbavy, carol má mimo jiné šest airbgů, balíček bezpečnostních asistentů nebo LED světlomety.