Novinky

Nissan: deset exponátů pro Tokyo Auto Salon

Vypadá to, že japonské automobilky jsou po covidových uzávěrách dost natěšené na nadcházející výstavu Tokyo Auto Salon, která odstartuje v polovině ledna. Nissan si připravil opravdu velké množství novinek a jak zjistíte v dalších dnech, není rozhodně sám. 😉 Nejvíc mě zaujala dvojice konceptů obytných dodávek Nissan Caravan Mountain Base a Caravan Myroom.

Prvně jmenované auto zaujme polepy s motivem kořenového dřeva, zkombinované s matným wrapem, jenž má zřejmě imitovat recyklovaný karbon. Hodně se mi líbí nárazník ve tvaru písmene X s denními LED, ale i design kol, obutých do off-roadových plášťů. Na střeše je umístěna LED světelná rampa a zahrádka, ta však neslouží k uložení harampádí, ale k upevnění velkého solárního panelu. Solární články jsou umístěny také v zadních bočních oknech. Obytný prostor je velmi minimalistický, auto má sloužit spíš jako základna pro horské sporty, než coby pohodlná rekreační chata na kolech. To Caravan Myroom je přesně opačného ražení. Oč nenápadněji vypadá zvenčí, kde zaujme snad pouze dvoubarevnou karoserií (má dokonce pouze ocelová kola), o to luxusnější je uvnitř. Není tam pouze rozměrná matrace, ale také pohovka a spousta odkládacích prostorů, vystupujících z dřevěného obložení.

Úpravce Autech ukáže dvojici hatchbacků Note, jeden jako zvýšený crossover a druhý naopak se sníženou světlostí. Sám Nissan k nim přidává model Note Aura Nismo a od divize Nismo ještě pochází GT-R Nismo a premiéru na veřejnosti bude mít také speciál Nissan Z pro Super GT. Ve spolupráci s výrobcem outdoorového oblečení a doplňků Columbia vznikl model Kicks Columbia Edition. K vidění bude také sériové verze elektrického crossoveru Ariya a také Nissan Z s nějakými exteriérovými doplňky.