Novinky

Toyota: další elektromobil bZ vznikne ve spolupráci s Číňany(?)

Toyota nedávno naprosto neočekávaně odhalila celou svou elektrickou budoucnost do konce desetiletí včetně pěti exemplářů čistě elektrické pod-značky bZ. Je to velmi ambiciózní plán, vzhledem k tomu, že zatím do výroby Toyota dostala pouze jediný crossover bZ4X, už ten ale naznačil, že automobilka bude na vývoji elektroaut spolupracovat s dalšími značkami. A stejně jako bz4X vznikl ve spolupráci se Subaru a bude ho prodávat i Lexus, podobným způsobem zřejmě vznikne i sedan, označený prozatím pouze bZ SDN.

Kompaktní sedan bude Toyota prý vyvíjet a vyrábět ve spolupráci s čínskou automobilkou BYD (Build Your Dreams), která se na elektromobily už nějakou dobu zaměřuje a má tedy potřebné know-how. Sedan bZ bude druhým plně elektrickým modelem v pořadí a bude zřejmě ve formě konceptu představen už letos na jaře na autosalonu v Pekingu. Z toho vyplývá, že tento model asi nebude mít úplně stejnou techniku jako bZ4X. Proslýchá se, že Toyota má zájem hlavně o lehké lithium-iron-fosfátové akumulátory BYD Blade a čínská automobilka určitě nebude mít zájem se jich jen tak zbavit, takže se nejspíš v továrně BYD bude nový sedan Toyoty (jenž by měl být o trochu větší a o trochu víc prostornější než corolla) také vyrábět. Auto bude v první fázi určeno k prodeji v Číně, o možném exportu je asi zatím předčasné spekulovat. Toyota ani BYD (v němž má 10% podíl americký miliardář Warren Buffett) zatím odmítly tuto informaci komentovat.

4 komentáře: „Toyota: další elektromobil bZ vznikne ve spolupráci s Číňany(?)

  • Zajímavé info, protože v Číně BEV moc nefrčí a zrovna ty od BYDu jsou prý strašné křápy, ještě horší než Tesla a po pár desítkách tisíc km je to pomalu na odpis. Takže jsem zvědav, co nás čeká, nepředpokládám, že by Toyota pustila do prodeje úplnou hrůzu, ale ani moc nevěřím tomu, že to bude kdovíjaká paráda.

    • Ony nefrčí skoro nikde, ale Čína taky chystá nové limity a BEV se tam také stanou nezbytností.
      Toyota si kvalitu jako vždy pohlídá 😉

      • King: no nevím, v Číně jsou na tom ve městech ještě hůř než u nás, takže nějaká větší náhrada spalováku je nereálná. Jedině, že stejně jako u nás chtějí prostě těm lidem auta sebrat.

      • Cina je dost specificka v tom, ze neco je na povrch, na oko a neco jinyho je v realu v Cine vnitrne. I dneska si tam beznej clovek neporidi poradny auto. Jen prave nejakou jebku od Cinskych vyrobcu. Vetsina lidi si nemuze dovolit ani skutr/motorku od Hondy, to uz je hodne hogofogo.
        Pak jsou tam ty bohaty a ty maj samozrejme lamba apod. Par lidi, ktery zijou v tech tier1 mestech si asi sem tam nejaky to lepsi auto taky koupi. Ale drtiva vetsina Ciny je v bide.

Komentáře nejsou povoleny.