Novinky

Toyota GRMN Yaris: nečekaná premiéra bestiálního hot-hatche

Toyota si nechala oznámení o svých novinkách pro Tokyo Auto Salon na poslední chvíli a měla k tomu dobré důvody. Tím prvním je nikým neočekávaný (i když náznaky tu byly) debut ostré verze ostrého hatchbacku GR Yaris. Jmenuje je GRMN Yaris, z čehož vyplývá, že jde o to nejlepší, co nám Toyota může nabídnout. Toyota GRMN Yaris nemá větší výkon, stále zůstává na japonské specifikaci s 272 k, inženýři se místo toho zaměřili na snižování váhy. Ubrali 20 kg, což není zrovna moc, ale auto je současně tužší, než doposud, což je zásluha i 565 nových bodových svárů karoserie. Má mimo jiné karbonovou kapotu, střechu i zadní spoiler, v interiéru chybí zadní sedadla, vpředu jsou skořepiny Recaro a yaris je o 13 mm širší a o 13 mm nižší (díky úpravám podvozku). Došlo také ke zkrácení převodů šestistupňového manuálu.

Že je to furt málo? V tom případě lze GRMN Yaris doplnit ještě balíčkem Circuit Package s jinými pružinami a stavitelnými tlumiči Bilstein, většími brzdami, speciálními 18″ koly, nástavci prahů a lipem předního nárazníku. Ovšem pozor, těchto paketů vznikne pouze padesát, takže si je bude moci dopřát pouze desetina budoucích majitelů GRMN Yarisu. Ano, aut vznikne pouze 500 a všechny skončí na JDM, bohužel… Ti, na které se nedostane, mohou ale zvolit Rally Package s upravenými stabilizátory, ochranu spodku a rámem v kabině.

Zájemci o auta už se mohou registrovat, pět stovek z nich bude vylosováno a první auta budou dodána v létě. Cena je, jak asi tušíte, brutální. Začíná na ¥7,317,000, což je skoro 1,5 milionu korun. To nevypadá tak hrozně, ale je třeba si uvědomit, že základní GR Yaris s pohonem všech kol začíná na ¥4,560,000, takže je GRMN dražší o 60 %!